Щафетна гладна стачка с искане за оставката на главния прокурор започва на 1 септември от Русе

Главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Шумен
Снимка: Диана Желязкова, архив

Щафетна гладна стачка с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев обявиха активистите от Русенския граждански комитет „Съвест“. За начало на стачката е посочена датата 1 септември, а до 20-ти щафетата е вече запълнена и желаещи за включване в нея се приемат за след тази дата, показват дискусиите по темата във Фейсбук.

Когато започнаха протестите миналата година с искане за оставка на правителството на Борисов, от комитет „Съвест“ бяха първи на площада и останаха там до края. И в момента те продължават да протестират всяка сряда пред Съдебната палата в Русе и да искат оставката на главния прокурор Гешев, отбелязват русенските журналисти.

Протестиращите пред Съдебната палата в Русе на 25 август т.г.
Снимка: Фейсбук

„Ние искаме този прокурор да си отиде колкото се може по-бързо. И тъй като досега не се получава това нещо, отново влизаме в щафетна гладна стачка“, казва пред кореспондента на БНР в Русе Ася Пенчева, Лука Аркалиев- председател на Русенски граждански комитет „Съвест“ , който ще започне първи гладната стачка.

Според секретаря на комитет „Съвест“ Васил Събев до тези действия се стига, тъй като търпението им е изчерпано.

Всеки ден по един от доброволците ще се лиши от храна в продължение на 24 часа. Гладната стачка ще е безсрочна, а за участие в нея са се записали както хора от цялата страна, така и живеещи в чужбина. Всички те са с различна партийна принадлежност или изобщо не подкрепят определена партия.

„В случая при нас няма партийност в тази наша акция. Още веднъж ще подчертая, че тя е общонационална… Втори в списъка след г-н Аркалиев е Радко Димитров от Канада, трети е говорителят на организацията, четвърти е Милко Димитров от САЩ – бивш корабостроител, русенец, на 9 септември е Върбан Христов – русенски художник, в момента е в България, но живее и работи във Франция. Интересно е участието и на Петър Кърджиев – пиара на Иванчева, Биляна Петрова, нейният заместник-кмет, в момента в домашен арест, тя също изяви желание, един богослов – Дилян Николчев…“, казва Васил Събев, цитиран от БНР.

Ася Пенчева припомня, че преди близо три години група русенци, обединени в граждански комитет „Съвест“, започнаха щафетна гладна стачка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Тогава активистите бяха убедени, че са нарушени гражданските права на задържаните в ареста и настояваха мярката им за задържане да бъде променена и те да се приберат в домовете си.

„На 40-ия ден те я отмениха, значи постигнахме целта си. Може да е съвпадение, може да е каквото и да е, но мисля, че понеже се бяха включили в нашата гладна стачка… от Канада, от Испания, от Съединените щати българи и от цяла България, разбира се“, казва Аркалиев пред Ася Пенчева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам