„Шум“, „Шмоко“ и другите – колко струва любовта на медиите в Шумен?

Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

Повече от 20 хил. лв. е платила община Шумен на различни медии по договори за информационно обслужване през 2020 г. Това става ясно от писмен отговор на кмета Любомир Христов във връзка с поставен въпрос от трима общински съветници от левицата.

Те са внесли специално питане до администрацията, за да се разбере на кого и колко плаща община Шумен за медийно обслужване. Въпреки, че разходът на тези средства би трябвало да е публичен, неговият размер е пазен в тайна, както от данъкоплатците, така и от общинските съветници.

Договорите за т.нар. медийно обслужване в Шумен се сключват

по решение на кмета Любомир Христов,

не се иска мнението на съветници и не се обявяват процедури за представяне на оферти. Така въпросът: на какви критерии отговарят одобрените за финансиране медии, остава без отговор.

„Парите за медиите в Шумен се харчат без санкция от общинския съвет, докато в други общини договорите за медийно обслужване се обсъждат от съветници и от постоянните комисии, събират се оферти от медиите, за да има някаква база за сравнение. А при нас изобщо не знаем

какво и на кого плаща кметът“,

коментира по този повод общинският съветник Венцислав Венков /БСП/.

През 2020 г. община Шумен е финансирала чрез договори за информационно обслужване само местни медии, за разлика от предходни години, когато кметът Христов плащаше и на издания с национална аудитория. За 2020 г. са сключени договори с общо 7 шуменски медии.

Най-голяма сума – по 4 хи. лв., са получили сайтовете Шум.бг, Шмоко и 24Шумен /24Shumen/.

На Радио Шумен са платени 3 хил. лв.

По 2 хил. лв. са получили сайтовете Шуменонлайн /Shumenonline/ и ИнфоШумен /Infoshumen/.

БТА има договор с местната администраця за 1020 лв.

Общата сума, която общината е платила по сключените договори през 2020 г. е малко над 20 хи. лв. без ДДС, е съобщил кметът на Шумен.

Сравняването на данни да финансирането, отпускано на частни медии в други общини показва, че тези в Шумен са оценени

„по-евтино“ отколкото в Стара Загора,

например. Там за тази и миналата година общината е сключила аналогични договори на стойност 653 хил. лв.

Старозагорските медии се поставят в услуга на местната власт за далече по-големи суми в сравнение с шуменските, става ясно от публикуваните справки. Договорите за информационно и медийно обслужване в Стара Загора варират от 10 хил. лв. до 22 хил. лв. годишно, а единични публикации са оценени в някои случаи и на по около 1000 лв.

Иначе и в Стара Загора, както в Шумен, решенията на кого да се плаща за медийно обслужване се вземат еднолично от кмета на града. И там общинските съветници никога не са обсъждали размера на средствата, предвидени за медиите.

Договорите за информационно обслужване от общинските бюджети са само един от официалните канали за

финансиране на медии близки до властта

с публични средства и за осигуряване на медиен комфорт на управляващите. Паралелно с това финансиране на медии се извършва и през договори с държавни и общински предприятия, както стана ясно от случая с ВиК – Шумен.

Факт е, че регионалните медии оцеляват все по-трудно и в почти невъзможни условия. Освен с липсата на нормален рекламен пазар, те се сблъскват и с

натиска на местната власт,

която не обича критични издания и прави всичко възможно да им затвори устата. Публична тайна е, че рекламодателите се страхуват да се появяват в опозиционни медии, без значение дали са национални или регионални. Затова договорите за медийно обслужване са спасителен пояс за регионалните издания, макар че на всички е ясно, че това ги превръща в ПР-и на властта.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам