BG | EN

Шумовото замърсяване у нас масово превишава нормите (подкаст)

Нивата на шумово замърсяване у нас са превишени в 503 от общо 735 измервателни пункта на територията на страната през 2021 г. Снимка: Свилена Велчева

Нивата на шумово замърсяване у нас са превишени в 503 от общо 735 измервателни пункта на територията на страната през 2021 г. Това съобщи Даниел Попов от екологично сдружение „За Земята“ и представител на НПО в комитета по наблюдение на ОП „Транспорт“.

Дългосрочното излагане на шум може да причини различни ефекти върху здравето, включително смущения в съня, отрицателно въздействие върху сърдечносъдовата система и метаболизма, както и увреждане на познавателните способности при децата. Шумът в околната среда допринася за 48 000 нови случая на исхемична болест на сърцето годишно, както и за 12 000 случая на преждевременна смърт, сочат данни на Европейската агенция по околна среда.

85% от обема на пътуванията у нас се извършват с частен транспорт. 17,5% от домакинствата обаче не могат да си позволят закупуване и поддръжка на личен автомобил, заяви Попов. Едва 2 на сто представлява придвижването с влак в дела на обществения транспорт през 2019 г., а с автобуси и тролеи е 13%. Липсата на развит обществен транспорт е съществен проблем за отдалечените селски и планински райони в страната и ясен индикатор за транспортна бедност, коментира данните Данаил Попов.

Той попита: „Как се стига от Широка лъка до Шабла? Това са 500 км, но са непреодолими с обществен транспорт. Може би на третия ден ще пристигнете.“ Попов разказа и случай, в който жена от Ловеч отказва резервацията си за минерални бани във Вършец, защото не може да се придвижи до там с обществен транспорт.

Индивидуалните разходи за транспортни услуги в България представляват 4,3% от бюджета на домакинствата, докато средноевропейските са едва 2,2 на сто. Един от факторите за транспортна бедност на хората е, ако седмичните разходи за транспорт ги поставят под линията на бедност.

Сред другите са бедност на мобилността, на достъпа до услуги, транспортната достъпност, както и дефектите на транспорта.

На 1,267 млн. работещи българи ежедневно им отнема между 30 до 60 мин, за да стигнат до работното си място. Най-проблемни в това отношение са живеещите в селските райони, както и пътуващите на дълги разстояния в големите градове. Жените са по-уязвими, защото голяма част от автомобилите и шофьорските книжки са притежание на мъже.

България е на първо място в Европа по един основен транспортен показател – жертви от катастрофи с автомобили, като в определени периоди си дели първенството с Румъния.

Дефиницията на Европейския социален фонд за транспортна бедност определя, че това е затрудненост или неспособност на граждани или домакинства да посрещат разходите за частен или обществен транспорт, липсата или ограничения достъп до транспортна услуга, която да осигури техния достъп до основни социално-икономически услуги и дейности.

Темата беше представена по време на гражданския форум „Конференция по демокрация 2024“ във Варна. Чуйте цялата презентация на Даниел Попов тук: 

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Ще остане ли „Младежки дом – Варна“ на младежите? 

„Една от сградите на Общинския детски комплекс във Варна (до хотел „Черно море“) е твърде апетитна. Намеренията към нея не са на Общината, а на някои от строителите във Варна. И ако Общинският детски комплекс го няма в тази сграда, много лесно ще се осъществят намеренията им“, твърди Дарина Иванова, дългогодишен експерт „Младежки дейности“ към Община Варна и граждански лидер.

Ученици от Варна подаряват авторска игра за отпадъците (подкаст)

Ученици от Първа Езикова гимназия във Варна създадоха настолна игра за разделното събиране на отпадъците. "Пътешествията на Кутийка – картонената кутия за пица търси своето място. Помогнете ѝ!" е идея на дванадесотокласници профил „География и икономика“ към гимназията. Насочена е към деца на възраст между 3 и 11 години. Целта е да ги научи на правилно разделяне на отпадъци и съответно рециклиране, разказа Карина Цветкова, ученичка в 12-ти клас.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.

Още за новините

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.