Шумен търси алтернативни източници за водоснабдяване

Авария на основния водопровод остави шуменци почти три дни без вода в средата на януари. Градът няма други водоизточници

Общинските съветници в Шумен гласуваха днес Общината да отпусне 20 хил. лв. за проучване на алтернативни водоизточници за града. Проблем с водата в Шумен има от години.

Усилията трябва да бъдат насочени към оценка и възстановяване на старите кладенци в Мътница и Мараш, посочиха общинските съветници Добромир Драев и Даниела Русева, цитирани от регионалното издание „Радиан„.

Драев изтъкна, че двата стари сондажа, които преди години са захранвали Шумен, са най-бързата алтернатива за водоснабдяване на града, ако се случи някаква голяма авария. Наскоро шуменци останаха повече от две денонощия без вода.

По думите на общинския съветник, всички други евентуални водоизточници, които ще се търсят, ще изискват години, преди да влязат в експлоатация, а такова време няма.

Кметът на Шумен Любомир Христов обяснил, че екипът му обсъжда и други алтернативни водоизточници, като е посочил системата „Дунав“, към която градът би могъл да се върже чрез изграждане на довеждащ водопровод.

Системата от Дунав е създадена през 80-те години и е амортизирана, оттам не можем да очакваме вода, контрира по този повод Даниела Русева, цитирайки шефа на ВиК – Русе. Кметът Христов обаче е настоял, че тази система е добър алтернативен вариант и трябва да се проучи, но се усъмнил в намирането на експерт, който да извърши исканото обследване на водоизточниците само за гласуваните 20 хил. лв. 

„Радиан“ обобщава, че въпреки гласуваното днес решение, изобщо не е ясно кога Шумен ще има поне анализ за състоянието на старите кладенци. А реалното им възстановяване пък е в съвсем неясно бъдеще, тъй като според кметския екип и мнозинството от съветниците за това трябва да се искат пари от правителството. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам