BG | EN

Шуменски търговец на земеделска продукция бе осъден за укриване на данъци

Снимка: пресцентър – прокуратура

Управителят на търговското дружество „Синка“ ЕООД Ахмед Х., който беше предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен, е осъден на три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от прокуратурата.

След продължили през вчерашния ден пледоарии, днес Шуменският окръжен съд е произнесъл присъда, с която признава подсъдимия за виновен по всички обвинения за данъчни престъпления в особено големи размери. Със съдебния акт е бил уважен и гражданският иск, предявен от ТД на НАП, като подсъдимият е осъден да изплати обезщетение на държавата в размер на 2 милиона лева.

В качеството си на управител и представляващ едноличното търговско дружество Ахмед Х. избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 2,067 млн. лева. Данъчното престъпление е било извършено в периода от юли 2008 до март 2010 г. Тогава подсъдимият развивал стопанска дейност, свързана с търговия със земеделска продукция. След извършване на данъчното престъпление той прехвърлил фирмата си на непознато лице.

Делото срещу Ахмед Х. съдържа над 70 тома материали, множество съдебно-икономически експертизи, документация и разпити на свидетели, посочват от прокуратурата. За разглеждане в съдебна фаза наказателното производство стартирало през 2014 г. Тогава подсъдимият е бил оправдан от Шуменския окръжен съд. Недоволна от оправдателната присъда, Окръжната прокуратура в Шумен внесла протест в Апелативния съд във Варна. Въззивната инстанция от своя страна върнала делото на прокуратурата, която го внесла в Шуменския окръжен съд повторно с обвинителен акт.

Присъдата на Ахмед Х. подлежи на жалба и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините