BG | EN

Шуменският театър с близо 1 млн. лв. задължения след 4 години „профилактика“

Новият директор на шуменския театър Илия Виделинов встъпи в длъжност с водосвет за ново начало.
Снимка: Диана Желязкова

Шуменският драматично-куклен театър „Васил Друмев“ се оказа с близо 1 млн. лв. неплатени задължения след 4-годишния директорски мандат на досегашния му шеф Димитър Димитров, който се прочу главно със скандални уволнения на емблематични и обичани актьори от трупата.

Театърът е в изключително тежко финансово състояние и е докаран почти до банкрут, стана ясно от данните, изнесени от новия директор Илия Виделинов, спечелил конкурс за поста през април. Към момента неплатените задължения на театъра възлизат на 800 000 лв., освен това се дължат над 100 000 лв. към община Шумен за местни такси, каза Виделинов. Според него, дълговете на културния институт може да са дори по-големи, тъй като още не са излезли отчетите за миналата година.

Досега реалното финансово състояние на шуменския театър беше известно само на Министерството на културата, а шуменци можеха да се досещат за тежката ситуация само по празните зали и слабия репертоар, който прогонваше зрителите към сцените в съседни градове.

Как 4 години се правеше „профилактика“ на театъра

Досегашният директор на трупата Димитър Димитров беше назначен на поста в края на 2017 г., след 17 години емиграция в Канада. През октомври 2017 г. току-що назначеният Димитров обяви на първата си пресконференция амбициозен план за четиригодишния си директорски мандат: да превърне Шумен в център на съвременния български театър чрез повече постановки, нови заглавия в афиша и привличането на съвременни автори. Освен това той предвиждаше разширяване на актьорския състав и на фестивала „Нова българска драма“.

Четири години по-късно задълженията на театъра са близо 1 милион лева, залите са празни, а през мандата си Димитър Димитров успя да сътвори няколко скандални уволнения на актьори, които струваха на театъра над 20 000 лв. Задокеанският шеф стартира кариерата си в Шумен, като свали хитови представления и уволни 9 души от колектива, сред които актьорите Любен Попов и Кольо Стайков. Година по-късно последва нова серия уволнения, но този път скандалите не се забравиха толкова бързо, защото изгонените актьори потърсиха правата си в съда.

Как Шуменският театър бе осъден да плати над 8 хил. лв. за незаконното уволнение на актьортук

В началото на 2019 г. театралният шеф уволни без обяснения две емблематични имена от трупата – талантливият и обичан актьор и режисьор Милен Димитров и актрисата Мария Григорова. Двамата бяха сред най-награждаваните членове на трупата, а получиха заповеди за освобождаване по обиден начин – без обяснения и без дори да се срещнат лице в лице с работодателя си. Заповедите им са били връчени не от самия директор, а от неговата секретарка, съобщи тогава Милен Димитров.

„Директорът много обича тази дума „профилактика“ и откакто е дошъл, все прави „профилактика“ на театъра. Явно визираше първите уволнения на Кольо Стайков и Любо Попов и на останалите момичета и момчета, които изгони преди година. Сега профилактиката продължава с нашите уволнения“, коментира Милен Димитров през 2019 г. пред сайта Радиан.бг.

Впоследствие и двамата актьори осъдиха театъра за незаконните си уволнения и спечелиха делата на всички инстанции. Само за техните две дела трупата загуби над 20 000 лв. Междувременно още от 2018 г. театърът започна да трупа сериозни загуби, а през следващите две години регистрираше полупразни салони.

Бившият директор на Шуменския театър Димитър Димитров
Снимка: Диана Желязкова

По същото време директорът на театъра беше включен в листата на партия ГЕРБ за общински съветници, но не влезе в местния парламент. Междувременно, по делото на Милен Димитров съдът установи, че театралният шеф, вместо да разшири актьорския състав, е направил реални съкращения, като е намалил 15-те бройки за актьори на 10.5 щатни бройки за същата длъжност.

През 2020 г., след като спечели делата на всички инстанции, Милен Димитров коментира, че е съмнително дали театърът ще може да плати присъдените обезщетения на фона на сериозните загуби от 2018 г. и полупразните салони. „Този директор трябва да бъде махнат незабавно заради вредите, които нанася на държавата и на общината с незаконните си действия“, заяви тогава Милен Димитров и коментира с тъга: Театърът в Шумен поставя началото на българското сценично изкуство с първото представление през 1856 г. Днес същият този театър изглежда се е запътил към последния си спектакъл, а публиката и младите актьори го напускат!

Илия Виделинов иска ново начало

Новият директор на шуменския театър Илия Виделинов встъпи в длъжност с водосвет за ново начало. Предстои ни много работа, заяви Илия Виделинов на първата си пресконференция. Той обяви, че е готов веднага да върне на работа уволнените от неговия предшественик актьори. „Кольо Стайков ще бъде взет още от следващия месец в театъра“, каза Виделинов.

Другите двама уволнени от трупата – Милен Димитров и Мария Григорова, също могат да се върнат когато решат, но не се знае дали ще поискат да дойдат обратно в Шумен, заяви новият директор. „Те са кадърни, талантливи, работещи хора. С най-голямо удоволствие бих желал те да са част от трупата, защото имат опита, познанието и са професионалисти“, заяви Виделинов.

Новият директор се надява да върне публиката в залата с много работа. „Приготвили сме много изненади, които ще започнат още през юни“, обеща новият театрален шеф. Целият месец ще бъде посветен на децата, ще има много кампании, детски творчески работилници, интересни заглавия в репертоара.

Виделинов насочва усилия и към младите зрители, привличайки режисьори с интересни постановки. „Стефан Спасов трябва да дойде да постави едно много интересно заглавие за младежката публика, Дамян Тенев трябва да дойде, Благой Бойчев трябва да дойде с една много интересна пиеса“, изреди Виделинов и посочи, че всички постановки са насочени да бъдат леки, мобилни, много пътуващи, с млади интересни хора, които да направят заглавия точно за младежката таргет група.

Новият директор на театъра Илия Виделинов
Снимка: Диана Желязкова

Скоро театърът ще започне да излъчва филми в бившия клуб на артиста и това ще стане една практика за българско и европейско кино, обеща Виделинов. Инициативата вероятно ще стартира през септември. Ще започнат да се случват още много неща в театъра – стендъп събития, гостувания, изцяло обновен сайт, който показва предсталенията по нов начин, обеща още новият театрален шеф. Два подкаста се очаква да стартират в близките месеци, единият за детски приказки за лека нощ, вторият с пиеси, които се репетират в момента.

Виделинов каза, че е уговорил среща с Орлин Павлов и гостуване на театър „Реплика“ заедно с Благой Бойчев и моноспектакъла му „Ходене по кръчмите“, като съпътстваща програма за тазгодишното издание на фестивала „Нова българска драма“.

Илия Виделинов е на 32 години, завършил е НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков, има магистърска диплома по мениджмънт на сценичните изкуства. Играл е на сцената в Шумен по времето на Илия Раев и си спомня колко „много се пътуваше тогава“, което определя като чудесна практика и смята да я възстанови. После три години е играл в театъра в Смолян, след това е бил координатор в театър „София“. Имал е участния в международни проекти.

Другият кандидат за поста в конкурса, обявен от Министерство на културата, беше досегашният директор Димитър Димитров, който се бореше за нов мандат, но не беше класиран.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Въпреки натиска, съветниците в Шумен за трети път отхвърлят бизнес плана на ВиК-дружеството

На днешната сесия съветниците отхвърлиха и план сметката за чистотата, внесена за пети път на сесия.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.