BG | EN

Шуменският театър е осъден да плати над 8 хил. лв. за незаконното уволнение на актьор

Актьорът Милен Димитров в моноспектакъла „Последна радост“.
Снимка: Владислав Христов Желязкова

Драматичният театър „Васил Друмев“ в Шумен ще трябва да плати хиляди левове обезщетение и съдебни разноски, след като беше осъден на всички инстанции за незаконното освобождаване на актьора Милен Димитров.

Талантливият актьор и режисьор беше най-награждаваният човек в шуменската трупа до януари миналата година, когато изненадващо беше отстранен от работа заедно с Мария Григорова, още едно от емблематичните имена на театъра. Двамата бяха уволнени със заповеди на новия директор Димитър Димитров, пристигнал година по-рано от Канада, за да заеме началническото място, а впоследствие проявил се и като кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ.

През 2018 г. новоназначеният шеф на шуменския театър започна кариерата си със скандали, след като свали хитови представления и уволни 9 души, сред които актьорите Любен Попов и Кольо Стайков. Двамата веднага си намериха работа на други сцени и макар че напуснаха Шумен обидени и огорчени, отказаха да си търсят правата в съда.

За разлика от тях, следващите изгонени актьори заведоха дело заради незаконното си освобождаване от работа. Милен Димитров и Мария Григорова оспориха уволнението си заради крещящите нарушения на трудовото законодателство и заради обидния начин, по който бяха отстранени. Двамата заявиха, че така и не са получили обяснение по какви критерии и защо са махнати от трупата.

Сега Милен Димитров спечели и на последна инстанция съдебните дела за уволнението си, и според решението на съда трябва да бъде възстановен на работа. Върховният касационен съд потвърди решенията на предходните две инстанции, които постановиха, че освобождаването на актьора от шуменския театър е незаконно.

В мотивите си съдът посочва, че директорът на театъра Димитър Димитров не е спазил законовите изисквания при освобождаването на актьора и не е извършил подбор при съкращаване на щата. Съдът осъди ДКТ „В. Друмев“ да заплати на актьора сумата от 5193 лв. обезщетение в размер на 6 заплати за периода от февруари 2019 г. до август 2019 г. Театърът трябва да плати и съдебните разноски пред ВКС.

Мария Григорова също спечели делата за уволнението си на две инстанции. Очаква се решението на ВКС и по нейния случай.

Милен Димитров: Очаквам да ме възстановят на работа в шуменския театър

Очаквам директорът на шуменския театър да изпълни съдебните решения и да ме възстанови на работа. Това заяви Милен Димитров, който сега е актьор в русенския драматичен театър „Сава Огнянов“.

Той обясни, че в хода на делото са станали известни и други нарушения на театралния шеф в Шумен, които според юристи откриват възможности за нови съдебни искове. Ще заведа още дела, категоричен е актьорът, но допълни, че ще търси начини да съди директора на театъра като физическо лице, за да не натоварва финансово трупата. В хода на делото той е получил документи от министерството на културата, показващи, че само за първата година от управлението на Димитър Димитров, шуменският театър е бил на загуба от 460 хил. лв.

По предварителни изчисления, сега театърът трябва да плати над 10 хил. лв. заради незаконното уволнение на Милен Димитров. Освен присъдените обезщетения от 5 193 лв., се дължат и осигуровки за изминалите 15 месеца, които възлизат около 3 хил. лв. с лихвите, т.е. общо около 8200 лв. Отделно са присъдените съдебни разноски и адвокатските хонорари, които също трябва да се платят от театъра.

Ако ВКС потвърди и решението за уволнението на Мария Григорова, общо за двамата шуменският театър ще трябва да плати около 25 хил. лв. Съмнително е дали трупата ще може да намери тези пари на фона на сериозните загуби от 2018 г. и полупразните салони през последните две години.

„Този директор трябва да бъде махнат незабавно заради вредите, които нанася на държавата и на общината с незаконните си действия“, заяви актьорът.

Театърът в Шумен поставя началото на българското сценично изкуство с първото представление през 1856 г. Днес същият този театър изглежда се е запътил към последния си спектакъл, а публиката и младите актьори го напускат, коментира с тъга Милен Димитров.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините