BG | EN

Шуменският районен съд постанови осъдителни присъди на двама братя, обвинени в проповядване на етническа омраза

Снимка: пресцентър – прокуратура

Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови, са били признати днес от състав на Шуменския районен съд за виновни и са получили осъдителни присъди, обществено порицание и глоба за проповядване на национална и етническа омраза към българската нация, българския етнос и омраза на религиозна основа. Присъдите са прочетени в тяхно отсъствие, тъй като процесът срещу тях се гледа задочно.

Двамата братя са били предадени на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен по две обвинения, извършени в съучастие и като съизвършители.

Прокуратурата посочва, че на 2 април 2010 год. в хотел „Шумен“ в град Шумен двамата братя проповядвали национална и етническа омраза към българския народ чрез слово и носенето на фесове при учредяването на политическа партия с абревиатурата ОТОМАН, като използвали турски военен марш и песента „Джелем, джелем“. Росен и Атанас Йорданови направили заявление за преименуването на град Търговище като Ески Джумая. Заявили също, че градът бил повече от 500 години турски град.

По време на учредяването на партията си Росен носел фес. Използвали символа полумесец в знамето на партията си и изпълнили мюсюлманска молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полковник Каварналиев, като проповядвали омраза на религиозна основа. Прокуратурата изрично посочва в обвинителния си акт, че това се е случило на Разпети петък, най-тъжния ден за православното християнство.

С присъдата на Шуменския районен съд от днес 52-годишният Росен Йорданов е получил общо наказание за двете престъпления 4 месеца лишаване от свобода, отложено с 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева.

Атанас Йорданов, който е признат за виновен за същите деяния получил наказание 3 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева. При определяне на наказанията на двамата подсъдими съдът приел, че не са налице смекчаващи обстоятелства при извършване на деянията им.

В тежест на братя Юзеирови, които са с постоянен адрес в търговищкото село Славяново, но живеят от години в Белгия, са и направените съдебни разноски за над 2 хил. лева.

Представителят на Районната прокуратура е поискал за подсъдимите братя наказания по 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

По делото са били разпитани общо 51 свидетели. Впоследствие са били заличени 12, но показания пред съда са дали общо 39 души. В съдебната зала са били изслушани и 11 вещи лица.

Присъдата на Шуменския районен съд подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините