Кметът на Шумен отново поиска заплатата му да бъде увеличена с 20% със задна дата

Кметът на Шумен Любомир Христов
Снимка: „Радиан“

Кметът на Шумен Любомир Христов отново внася в Общинския съвет предложение за увеличение на собствената си заплата и на възнагражденията на кметовете на села с 20%. Предложението е със задна дата, а повишението трябва да влезе в сила в сила от 1 януари т.г.

Ако то бъде прието на предстоящата сесия, заплатата на шуменския кмет ще стане 3 600 лв., а селските кметове ще вземат между 1 020 лв. и 1 240 лв. По-високи възнаграждения ще получават и общинските съветници, които получават процент от кметската заплата.

Въпросът със заплатите на кметовете в Шуменско, обаче, вече година се върти между институции и съдебни зали.

През октомври 2020 г. общинският съвет в Шумен гласува 20-процентно повишение на възнагражденията на селските кметове , но не включи в списъка общинския кмет Любомир Христов. Той се възмути, че съветниците не повишават и неговата заплата, а веднага след това бившият областен управител спря решението на местния парламент и го върна с мотива, че предложението трябва да бъде направено от кмета на Шумен, а не по инициатива на съветниците.

На следващата сесия през ноември м.г. шуменският кмет внесе ново предложение – освен заплатите на селските кметове да се увеличи с 20% и неговата основна заплата. Христов тогава мотивира искането си с обяснението, че от неговата заплата зависят заплатите на всички под него в администрацията, т.е. ако ще се повиши заплатата на кмета, ще се повишат и заплатите на служителите.

При гласуването обаче предложението на кмета не събра необходимите 21 гласа и точката отново остана за следваща сесия.

През декември мнозинството съветници отново потвърдиха решението си от октомврийската сесия – да се увеличат с 20% само заплатите на селските кметове, без тази на общинския градоначалник. Последва жалба от страна на кмета Любомир Христов, който атакува пред Административния съд решението за повишаване на заплатите на селските кметове и поиска то да бъде отменено като незаконосъобразно. Шуменският административен съд обаче отхвърли жалбата му. Решението на ШАС беше обжалвано от кмета Христов пред Върховния административен съд. Делото е гледано от ВАС на 18 ноември и в едномесечен срок се очаква решение по казуса, съобщи общинският съветник Даниела Русева, която е един от защитниците на кметовете на шуменските села.

Междувременно, преди да излезе решението, шуменският кмет отново внася докладна записка за увеличение на кметските заплати, като пак включва и собствената си заплата. Така кметът може да изпревари евентуалното решение на ВАС и да преодолее нежеланието на съветниците да повишат заплатата му.

Предложението ще се гласува на сесия на 25 ноември.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам