Шуменските „златни локви“ – как безполезен селски язовир се оказа сред важните държавни приоритети

Безполезен селски язовир в Шуменско е на път да оглави класацията на местните „златни локви“, за чийто ремонт правителството на Борисов хвърли огромни средства. Водоемът на село Царев брод от години служеше само да риболов, докато община Шумен не го прехвърли на държавата в началото на 2020 г.  Тогава намиращият се в полето селски язовир по странен начин се оказа в списъка на онези важни язовири, коит оспешно трябваше да бъдат ремонтирани и за които държавата отпусна 500 милиона лева на Държавната консолидационна компания /ДКК/. 

Няма обяснение по какви критерии селският водоем на Царев брод е попаднал в списъка. Язовирът е насред нищото, както казват местните хора, и не застрашава никаква инфраструктура, тъй като до него водят само черни пътища. Водоемът никога не е предизвиквал и наводнения, твърди кметът на Царев брод Стефан Живков. Освен че не е опасен, селският язовир не е и полезен – не се използва даже за поливане на земеделските земи. До миналата година той беше даден на концесия от община Шумен и беше обикновен рибарник. 

Кой и как е решил, че този язовир е важен, засега не се знае. Някой по веригата обаче е взел това стратегическо решение, защото Царевбродският „гьол“ се оказа в списъка на обектите за ремонт и от миналата година там се развихри мащабна строителна дейност. „Пристигнаха миналата пролет едни момчета, обясниха, че са някаква фирма от Враца и щели да правят ремонт на язовира. Питам кой ги праща, отговарят ми, че имали договор с държавното предприятие „Монтажи“, спомня си кметът на Царев брод. В разговор с работната група той разбрал, че ще се прави голям ремонт на язовирната стена, на изпускателя и преливника, ще се изчистят наносите и старите коренища по дъното. 

„По това време язовирът вече беше прехвърлен на държавата и ние само можехме да гледаме отстрани какво се случва. През есента източиха язовира и наистина започнаха голям ремонт. Така и не разбрах колко пари са хвърлени за него, едни казваха, че проектът бил за 800 000 лв., други – за 400 000 лв.  Питах в общината, казват ми: това си е държавна работа, ние вече нямаме нищо общо с язовира, и вдигат рамене“, обяснява кметът на Царев брод.

В началото на този месец той бил сюрпризиран от своите съселяни с новината, че строителите си вдигат техниката и фургоните от язовира и се изнасят. „Наистина си заминаха, но така и не изчистиха натрупаните земни маси в чашката, което намалява обема на язовира. Дъното така си стоеше непочистено – с наноси, коренища и дънери от северната част, оставени бяха и строителни отпадъци, дори стари гуми“, казва селският кмет. Предвидливо Стефан Живков направил оглед  на водоема в присъствието на юрист и сезирал министерството на икономиката и областния управител Валентин Александров. 

„Пуснах жалба, защото строителите бяха затворили крановете и започнаха да завиряват язовира, а водата щеше да прикрие какво е оставено по дъното“, заяви кметът на Царев брод. „Това е язовира в с.Царев брод, оставен след ремонт по проект. В момента го пълнят, за да не се вижда каква трагедия е!!!“, написа във фейсбук местен жител и пусна снимки в социалната мрежа, на които се виждат строителни отпадъци и стари губи по дъното на водоема. След жалбата на кмета от варненския офис на държавното предприятие за управление на язовирите са заявили, че ще източат водоема, за да проверят как е извършен ремонта.

Колко струва недовършеният ремонт на безполезния селски язовир обаче се оказа тайна дори за областния управител. „Поисках информация по какъв начин е възложен ремонта, по какви критерии са избрани тези язовири в Шуменско и каква е цената на строителните работи, но от държавното предприятие отклониха въпросите ми към ДКК. Казаха ми, че ДКК възлага ремонтите и само те могат да дадат отговори“, каза областният управител на Шумен Валентин Александров.

Припомняме, че в началото на юни министърът на икономиката Кирил Петков направи проверка на язовир „Пазар дере“ край Ловеч и установи, че държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на една „локва“. Тогава се разбра, че ДКК е възложила ремонтите на държавната фирма „Монтажи“, която от своя страна пък е преотдала дейностите на частни подизпълнители без конкурс.  Правителството на Борисов отпусна на ДКК 500 милиона лева за ремонт на общо 305 язовира в страната. Колко от тези пари са отишли за ремонтите в Шуменско, все още е неизвестно

В обявения от Министерството на икономиката списък на язовири, за които има сключени договори за ремонт, са включени общо 5 водоема в Шуменско – яз. Дибич, язовир Царев брод 2, яз. Костена река, яз. Бяла река и яз. Иваново. От всичките 5 язовири, само този в Дибич се намира край главен път и близо до жп линия, и може да се приеме, че съществува опасност от наводнение на инфраструктурата. Останалите селски водоеми обаче са в полето, а за тях в обясненията на министерството е вписано, че „застрашават земеделски земи“.

В момента строителна фирма от Велико Търново, отново подизпълнител на „Монтажи“, работи на яз. Дибич, който беше източен в края на миналата година, установи наша проверка. Работниците обясняват, че задачата им е да укрепят терена покрай главния път Шумен – Карнобат и тази дейност ще отнеме около 3-4 месеца при добро време. И за този водоем обаче не се знае цената на ремонта. През ноември източването на язовир Дибич също предизвика скандал, тъй като главният изпускател на водоема беше отворен една нощ без никакво предупреждение. До следващия ден почти цялото количество вода изчезна, а тонове риба измряха, въпреки сигналите на природозащитници. Преди това язовир Дибич два пъти беше зарибяван от граждански организации и членове на Централната рибно-опазваща организация „Тича“. 

А междувременно липсата на прозрачност за ремонта на селските язовири в Шуменско превръща темата в горещ картоф между различни институции. При наличието на няколко държавни дружества, отговарящи за язовирите, хвърлените за ремонта им пари се оказа строго пазена тайна. Вероятно защото са пари, хвърлени на вятъра, както в случая с язовира в Царев брод. 

Изпратихме въпроси до министерството на икономиката и очакваме техните отговори колко струва ремонтът на селските язовири в Шуменско, и кой по какви критерии е включил тези язовири в списъка на важните държавни приоритети.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам