BG | EN

Шуменската полиция разкри престъпна група за фалшиви дипломи, ръководена от 19-годишен ученик

Част от фалшивите дипломи. Снимка ОД на МВР – Шумен

Криминалисти от полицейското управление в Шумен пресякоха незаконна дейност за изготвяне и продажба на фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование, съобщи регионалното издание „Радиан“. Престъпната група се състояла от осем шуменци на възраст между 17 и 48 години, а дейността им била ръководена от 19-годишен ученик.

Подробности по случая са представили днес пред местните медии директорът на регионалната дирекция на полицията ст. комисар Ялчън Расим, началникът на РУ – Шумен Илиян Николов и районният прокурор Соня Александрова.

Ст. комисар Ялчън Расим, районният прокурор Соня Александрова и началникът на РУ – Шумен Илиян Николов по време на брифинга за разбитата група за фалшиви дипломи Снимка: radian.bg

Оперативните действия за започнали преди повече от два месеца, когато служители от Криминална полиция в РУ-Шумен влезли в дирите на престъпната схема. При разплитане на случая криминалистите установили, че набирането на „клиенти“ ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката (МОН) и след заплащане на съответната сума, документът ще бъде легализиран и вписан в регистър. Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 – 1800 лева, а за висше между 2000- 2500 лева. Поръчителите, около 60 лица от цялата страна, пращали на групата снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж.

Дипломите били с много добро качество и стикери на МОН, каза директорът на ОДМВР. Над 60 % от всички фалшиви дипломи са за висше образование и са „издавани“ от различни университети – Софийски университет, Нов български университет, ВИНС – Варна, Пловдивския университет, Минно-геоложкия, Великотърновския университет, Спортната академия. По думите на
ст. комисар Расим, Шуменският университет не присъствал сред фалшификатите. Поръчителите са си избирали различни специалности – право, информатика, транспортно строителство, графичен дизайн, история, финанси, строителство на сгради и т.н.

При проведените оперативни действия е било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана значителна печалба, в размер на около 100 хил. лв. За времето от 11 до 20 декември под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен са проведени множество процесуално- следствени действия, съобщила прокурор Соня Александрова, цитирана от „Радиан“. За изясняване на участието им в незаконната дейност са били задържани и разпитани осем местни жители. Единият от задържаните е криминално проявен и е осъждан за хазарт, но в момента е реабилитиран. След 24-часово задържане, мъжете са освободени под парична гаранция от 1 000 лв. до 3 хил. лв.

Задържани и разпитани по случая са В.В. /23г./, В.С. /19г./, А.Д. /20г./, С.Р. /48г./, Г.С. /19г./, К.М. /46г./, И.К. /47г./ и непълнолетен 17-годишен шуменец, посочва още изданието. Всички са привлечени като обвиняеми. При последвали действия от територията на страната са били иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Работата по документиране на престъплението по чл. 308 ал. 5 от НК продължава под ръководството на Шуменската районна прокуратура.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините