Шуменец осъди КЕВР за отказ да бъде прекарано електричество до къщата му

Неделчо Неделчев
Снимка: Диана Желязкова

Шуменецът Неделчо Неделчев осъди Комисията за енергийно и водно регулиране заради отказа на „Енерго про“ – сега „ЕРП Север“, да прекара електричество до новопостроената му къща в село Мадара. Сагата продължава вече две години, а през това време сградата е без ток.

Въпреки че имотът е в урбанизирана територия и по-рано е бил включен към електропреносната мрежа, сега енергийното дружество отказва да пусне електропроводи до жилищната сграда. Вместо това от „ЕРП Север“ се опитват да накарат Неделчев сам да прекара кабели до къщата си от близкия пост на земеделската кооперация.

„Незаконно е аз сам да си правя мрежата, как ще опъвам електропроводи над пътя и над чужди имоти? Мрежата е собственост на „ЕРП Север“ и те са длъжни да я изградят“, казва неделчев и обяснява: Не е въпросът до парите, щеше да ми струва около 1000 лв., но ако утре се случи нещо с кабелите или стане пожар, аз ще съм виновен!

Неделчев е сезирал по случая Комисията за енергийно и водно регулиране с искане домът му да бъде захранен с електричество. КЕВР обаче отхвърля жалбата на шуменеца и заема позицията на енергийното дружество. Затова Неделчев заведе дело срещу КЕВР и го спечели първо в Административния съд в София, а сега и на последна инстанция.

С решение от 15 юли Върховният административен съд се произнесе в полза на Неделчев в спора му с КЕВР.

Съдебната битка на Неделчев започва през 2018 г., но историята датира още от 2015 г., когато мъжът купува имот в село Мадара и подава документи до „Енерго про“ да му пуснат ток до мястото, където започва да строи жилищна сграда. Енергийното дружество отказва да прекара проводници с обяснението, че собственикът първо трябвало да промени плана за застрояване на имота.

„Енергото ми написаха становище, че трябва да променям Подробния устройствен план (ПУП), само и само да не прекарат ток в имот, който се намира в урбанизираната територия на Мадара, в квартал с влязъл в сила ПУП, със съществуваща мрежа за ниско напрежение, която на практика минава през имота ми. А те ме караха да си прекарвам нови кабели до трафопоста, защото не им се занимава, не искат да правят инвестиции в тази част на селото“, казва Неделчев.

Първоначално той наистина започнал да изпълнява предписанията и подал документи в Община Шумен за промяна в устройствения план, както искали от „Енерго про“. Тук обаче Неделчев попаднал на поредната „греда“ – общинската администрация изобщо не отговорила на заявлението му, макар че то е подадено по установения ред и за него са платени такси. Заради този случай Неделчев осъди шуменския кмет Любомир Христов за мълчалив отказ, но въпреки това и до днес, 5 години по-късно, не е получил отговор по заявлението си от общинската администрация.

Междувременно Неделчев се консултирал с юристи и разбрал, че изобщо няма нужда от промяна в устройствения план, тъй като селото си има влязъл в сила ПУП. Електрическата мрежа си съществува, затова поисках от Енерго про да ми пуснат ток без промяна в устройствения план, казва Неделчев. Годината вече е 2018-та, къщата му е построена, но все така няма електричество до имота му. Следва жалбата на Неделчев до КЕВР и ново съдебно дело, този път срещу държавния регулатор.

Две години по-късно шуменецът спечели и това дело. В мотивите на съда се посочва експертиза на вещо лице, според която имотът на Неделчев няма нужда от проектиране на нови съоръжения, тъй като има действащ ПУП и обектът може да бъде свързан към електрическата мрежа, без да се променя планът за застрояване.

Сега КЕВР трябва да излезе с нова позиция по случая, съобразена със съдебното решение. А Неделчев подготвя нов иск срещу „ЕРП – Север“ за пропуснати ползи във времето, когато не е можел да ползва къщата си. Шуменецът се позовава на съществуваща практика и ще иска от „ЕРП – Север“ по 13 лева на ден за двете години, през които не е получавал ток в къщата си.

„Доволен съм от съдебното решение, само че става много бавно“, коментира днес Неделчо Неделчев. А като резултат от дългата му борба с Община Шумен и „Енерго про“ дошло решението му да се кандидатира за кмет на Мадара. „Ядосах се от това безкрайно разиграване по институции и реших да се кандидатирам за кмет, поне аз с каквото мога да помагам на хората тук“, казва Неделчев. На последните местни избори през есента на 2019 г. той спечели кметското място в селото.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам