„Шпигел“: Законът е това, което Борисов нареди

„Борисов се представя като добър и приятелски настроен началник. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона“, пише авторитетното германско списание.

Снимка: „За истината“

Странно е как Европейската комисия стигна до положителната си оценка за състоянието на България в последния си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (т.нар. мониторинг, бел. ред.) и за пръв път заговори за това, че той може да бъде последен за страната. Но реалността в България е твърд различна от отразеното в доклада и стилът на управление на премиера Бойко Борисов няма нищо общо с върховенство на закона.

Това пише авторитетното германско списание „Шпигел“ в статия, озаглавена „Дъното на ЕС“. В нея се обяснява, че Брюксел има намерение да премахне един от последните инструменти, с които ЕС разполага, за оказване на натиск за реформи в Бългаприя.

През октомври м. г. тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че екипът му ще обмисли прекратяването на мониторинга, но окончателното решение бе оставено в ръцете на новата комисия, оглавена от Урсула фон дер Лайен. Но вече близо три месеца подобно решение не е взето.

Крайното решение ще е единствено на Еврокомисията, но при вземането му тя ще трябва да се съобрази с мнението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Евродепутатите се съгласиха със спирането на мониторинга, но при условие че той бъде заменен веднага от нов и всеобхватен европейски механизъм за върховенство на закона, по който Фон дер Лайен още работи.

Двуликият Бате Бойко

„Премиерът Бойко Борисов е силният човек в България повече от 10 години, пише авторът на статията в „Шпигел“ Кено Ферсек. На пръв поглед партията му ГЕРБ е умерено консервативна и проевропейска във външната политика, а самият той избягва конфронтация с Брюксел и нападки срещу ЕС, каквито си позволява Виктор Орбан. Но в страната Бате Бойко – бивш полицай, карате боец и бодигард, управлява с твърда ръка“.

„Той се представя като добър и приятелски настроен началник и често говори като човек от народа. За него е важно да не изглежда като автократ. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона“, допълва журналистът, който е специалист по политика и икономика в страните от Източна Европа.

„Законът е това, което Борисов каже или нареди, често само по телефона или със SMS“, пише той.

Скрийншот от публикацията в „Шпигел“
Илюстрация: „За истината“

Близостта с Пеевски“

Според статията в „Шпигел“ България от години се намира на дъното на европейските класации по степен на корумпираност и свобода на медиите, при това не без основание. Изданието подробно припомня скандалът с апартаментите на властта от пролетта на м.г., станал известен като „Апартаментгейт“, подадените веднага след това оставки и заключението на специалната комисия, че нарушения няма и в случая с терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

„В началото на декември м.г. след 7 години на поста като главен прокурор главен прокурор Сотир Цацаров стана председател на комисията за борба с корупцията, припомня „Шпигел“. Но мандатът му е белязан от няколко скандала и нито един съществен случай на разкрита корупция в България, приключен по правно удовлетворителен начин. Сред тях например е фалита на банката КТБ в контекста на истинска война между български олигарси“.

Спред автора на статията Кено Ферсек рухването на КТБ е било най-тежката банкова криза в страната от средата на 90-те години и е струвало на данъкоплатците почти 2 млрд. евро. „Цацаров поддържа близки отношения с депутата Делян Пеевски – един от основните участници в банкрутирането на КТБ. Той е не само е един от най-влиятелните собственици на медии, но и твърде спорен политик“, пише „Шпигел“

Разказвайки за свалянето от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова, критикувала кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, Ферсек припомня, че „той е пряко отговорен за забавеното изясняване на обстоятелствата около фалита на КТБ“.

Медиен пазар, поделен между олигарси

„Случаите на корупция от политици и бизнесмени, близки до правителството, са изключително редки. В страната почти не са останали независими медии, а журналисти рискуват работата си, ако изразят недоволство“, разказва Кено Ферсек в статията си за „Шпигел“.

Според него медийният пазар е почти напълно поделен между олигарси, които контролират цели политически партии. Като пример за това е посочено придобиването през м.г. на най-голямата медийна група „Нова броудкастинг груп“ от братята Домусчиеви. Това са „двама от най-богатите българи, близки до Борисов и партията му ГЕРБ, припомня Кено Ферсек от „Шпигел“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам