Шофьор от Смолян осъди пътната агенция, за неопесъчен заледен участък

Илюстративна снимка: skeeze от Pixabay

Шофьор от Смолян осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заради лоша зимна поддръжка на път край смолянското село Виево. Сергей Пинчев потърси правата си в съда, след като излетя с автомобила си в 40-метрова пропаст, тъй като пътят не бил опесъчен след падналия сняг.

Делото на Пинчем бе разгледано в Смолянския районен съд, а искът – символичен. Той трябваше да покрие единствено претърпени имуществени вреди, медицинска помощ и разходи за лекарства.

В жалбата си Пинчев твърди, че пътната агенция е проявила немарливо отношение, изразено в бездействие на служителите, натоварени със задачата да поддържат пътищата в района. Те не са отстранили заледяването и не са организирали движението по начин, осигуряващ безопасността му.

Катастрофата стана на 25 ноември 2016 година. Мъжът пътувал с колата си „Опел Зафира“ заедно със семейството си – съпругата му Татяна и двете им дъщери – тогава на 6 и 13 години.

При спускане, преди с. Виево, на остър завой, колата пада в дере. Ранени са всички.

От АПИ оспориха иска с мотив, че вината за инцидента е на шофьора, който не се е съобразил с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя.

По време на делото са разпитани полицаите, пристигнали на мястото на произшествието, които са категорични, че асфалтът бил мокър и хлъзгав и не е било опесъчено.

Смолянският районен съд осъди АПИ да плати 670 лева на Сергей Пинчев, както и 200 лева държавна такса и разноски за експертиза. Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам