Шофьор осъди АПИ заради неподдържан път

Снимка: „Отзвук“

Смолянският районен съд осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати разходите за лечение на шофьор, катастрофирал заради неподдържан пътен участък.

Катастрофата е станала на 25 ноември 2016 година в района на село Виево, пише регионалното издание „Отзвук“. Семейството на 46-годишния Сергей Пинчев пътувало с автомобил „Опел Зафира“ от Смолян към село Вишнево. На остър завой колата напуска платното и пада в дерето, като се спира в реката. Ранени са всички в автомобила. Бащата получава фрактура на лумбален прешлен. Едната му дъщеря (13г.) – нараняване в областта на черепа, по-малката (6г.) – комоцио, а майката ожулвания и натъртвания.

Искът на мъжа е символичен – за направените разходи за медицински изделия и лекарства, в размер на 371 лв. В молбата си твърди, че пътната агенция е проявила немарливо отношение, изразено в бездействие на служителите, натоварени със задачата да поддържат пътищата – не са отстранили заледяването и не са организирали движението по начин, осигуряващ безопасността му.

От АПИ оспорват иска и хвърлят вината за катастрофата на шофьора, който според тях не се е съобразил с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие.

В същото време свидетелите потвърждават, че асфалта е бил мокър и хлъзгав и не е било опесъчено. Вещото лице по делото също излиза със становище, че причината за настъпилото произшествие е съвкупност от няколко фактора — автомобил, навлизайки в десния завой, загубва сцепление с пътната настилка, в съчетание със заледен и неопесъчен пътен участък, е довело до загубата на напречна устойчивост (поднасяне, пързаляне и завъртане на 180 градуса). Това е довело до невъзможност на водача да предприеме маневра за завиване на ляво и да избегне настъпилото събитие, посочва експертът, според който основната причина е състоянието на пътното платно – заледен и неопесъчен участък. А автомобилът се е движил със скорост, която е била под критичната за конкретния пътен участък.

Смолянският районен съд е осъдил пътната агенция да плати на Сергей Пинчев исканите 371 лв. с натрупаната лихва, 300 лв. за адвокатския хонорар, както и 350 лева държавна такса и съдебни разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Смолян.

Преди малко повече от месец Окръжният съд в Смолян осъди Община Девин по иска на семейство за катастрофа на заледен и неопесъчен участък от пътя.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам