Шеф на общинско предприятие в Шумен е осъден за умишлено източване на язовир

Осъденият за умишлена безстопанственост директор на общинско дружество в Шумен Юлиян Вълчев
Снимка: Диана Желязкова, „Радиан“

Директорът на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ в Шумен Юлиян Вълчев е с влязла в сила присъда за умишлена безстопанственост. Това съобщиха от пресслужбата на варненската Апелативна прокуратура.  Вълчев е осъден в качеството му на бивш шеф на „Напоителни системи“ в Шумен, за това, че е разпоредил източване на водата от язовир за извършване на незаконен риболов.

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е потвърдил осъдителната присъда на Вълчев на 15 януари т.г. Така бившия шеф на „Напоителни системи“ е осъден окончателно на

2 години лишаване от свобода с 4 годишен изпитателен срок.

Делото срещу бившия директор на „Напоителни системи“ започна, след като през лятото на 2013 г. язовир „Нови пазар 1“, предвиден за напояване, беше източен. Според обвинението, Вълчев е наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов и така е причинил на „Напоителни системи“

вреди в размер на 49 хил. лв. 

От 500 хил. куб. метра вода в язовира, след разпореждането му, е останала само едва една десета от общия обем.  За това Юлиян Вълчев беше предаден на съд от Окръжната прокуратура в Шумен по обвинение в умишлена безстопанственост, от която са причинени значителни вреди за държавното дружество „Напоителни системи“. 

Влязлата в сила присъда завари осъдения като управител на предприятието „Общински жилища и имоти“ в Шумен, което е част от местната администрация. 

Прокуратурата очаква реакцията на община Шумен,

като смята за неморално осъден като длъжностно лице за умишлена безстопанственост да ръководи общинска фирма, се посочва в прессъобщението на варненската Апелативна прокуратура

Юлиян Вълчев, един от активистите на ГЕРБ в Шумен.

Той беше назначен за директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ през ноември 2017 г., въпреки воденото се срещу него разследване и повдигнатото обвинение за безстопанственост. 

Присъдата срещу Вълчев на първа инстанция беше произнесена на 12 февруари 2018 г. от Шуменският окръжен съд. За проявената умишлена безстопанственост му бе наложено наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.  С присъдата на първата съдебна инстанция Вълчев бе

лишен от право да заема държавна или обществена длъжност

за срок от 2 години.

Въпреки това той продължи да управлява общинското предприятие в Шумен, а като негов работодател кметът на града Любомир Христов, каза в отговор на журналистически въпрос, че ще изчака решаването на делото на последна инстанция. 

На 17 юни 2019 г. състав на Апелативния съд във Варна потвърди осъдителната присъда, но онази част от решението, според която Вълчев нямаше право да заема държавна или обществена длъжност.

Сега, след произнасянето на Върховния касационен съд и след окончателно влязлата в сила присъда на Вълчев, кметът на Шумен Любомир Христов обяви, че ще се запознае с решението на съда и ще предприеме необходимите действия. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам