Управителят на „ТАД Груп“ е освободен срещу 100 хил. лв. гаранция

Снимка: принтскрийн bTV

Шефът на фирма „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който е един от тримата обвиняеми за хакерската атака срещу НАП, е бил освободен от ареста срещу 100 хил. лв. гаранция. Прокуратурата не е обжалвала съдебното решение и то е влязло в сила, предаде Медиапул. От държавното обвинение са отказали да коментират рязката смяна в позицията си.

Решението е взето на 12 февруари т.г. Досега прокуратурата твърдеше, че Тодоров трябва да остане в ареста. Според обвинението, той е подбудител на хакера Кристиян Бойков, който пък е заподозрян като физически „изпълнител“ на разбиването на информационната система на НАП (Националната агенцията за приходите).

При хакерската атака в средата на миналата година бяха откраднати личните данни на над 5 млн. души. Заедно с Бойков и Тодоров, обвиняем бе задържан и търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков. Тримата отговарят за тероризъм чрез компютърно престъпление. Според разследващите целта им е била да всеят „страх и смут“ сред населението.

Откакто Тодоров бе задържан през юли 2019 г. след връщането му от САЩ, адвокатите му настояват, че няма нужда той да стои в ареста. Те многократно подчертаваха, че бизнесменът доброволно се прибра от чужбина, макар да знаеше, че ще бъде арестуван още на летището.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам