BG | EN

Шефът на „Пътна полиция“ в Габрово е сред задържаните за участие в схема за кражба на коли

Снимка: Gabrovo News

Шефът на „Пътна полиция“ в Габрово е един от тримата задържани за участие в престъпна схема за кражба на коли в Габрово, сочи отлично осведомен източник на „За истината“. Участието му в групата не е потвърдено официално от специализираната прокуратура, откъдето днес свикаха пресконференция, за да осветлят действията си по разкриването на престъпната група.

Акцията по задържането на участниците в схемата за крадени автомобили е станала в петък следобед и е продължила до късно вечерта. Разследващите влезли в КАТ Габрово около 15.00 ч. Свидетели разказват, че всички служители веднага били освободени от работа и изведени. Работата е продължила и извън Габрово, в с. Драгиевци, габровска община, където шефът на „Пътна полиция“ имал къща.

Днес от специализирана прокуратура осветлиха действията си и обясниха схемата, по която е действала групата от началото на 2016 г.

Подставени лица, на които се заплащало, били извеждани в Германия. Там им се създавали фалшиви трудов договор и кредитна история, срещу които те лесно можели да наемат кола под наем или да купят автомобил на лизинг. Работело се по предварителна заявка от нищо неподозиращ в България клиент, който искал да купи определена кола. Някои от автомобилите били кемпери за около стотина хиляди лева.

След като подставеното лице получело автомобила, той се транспортирал до България, където се пренабивали номерата на рамата и се свалял GPS-а, за да се изключи всяка възможност за проследяване..

По тази схема към момента е установено, че са продадени 14 автомобила. Всичко е ставало с участието на длъжностно лице, имащо пряко участие в регистрирането на автомобилите с пренабити номера и регистрацията на автомобили, обявиха днес от прокуратурата.

Служители на областната дирекция на МВР в Габрово са опитали да пречат на работата по разкриването на престъпната схема, e обявил днес ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БНТ. С постановление на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев е възложено на „Вътрешна сигурност“ и дирекция „Инспекторат“ да се проверят действия на служители, уточняват от националната телевизия. За проверката са уведомени главния секретар на МВР и вътрешния министър. „Няма да позволим да бъдем саботирани или да се установява чадър над лица, за които се смята, че са извършили престъпления“, е казал Гешев. Тепърва ще се установява дали служителите са извършили административно нарушение или действията им подлежат на наказателно преследване.

Прокуратурата е установила, че участниците в разследваната престъпна група са четирима, сред тях има и жена. За трима ще бъде поискано да бъде издадена заповед „задържане под стража“, четвъртият се издирва с европейска заповед за арест.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините