Шефът на онкоболницата в Шумен е против разкриването на COVID сектор (допълнена)

Междувременно се оказа, че пациентите с коронавирус, настанени за лечение в преславската болница, ще бъдат местени в новоразкрития COVID сектор в Онкоцентъра в Шумен.

Центърът за лъчетерапия в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен
Снимки: Диана Желязкова

В изпълнение на разпоредбите на здравните власти, в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен от вчера е разкрит COVID сектор с 20 легла. Заповедта за отварянето на сектора е издадена от Регионалната здравна инспекция, а леглата в него са 10 % от местата в лечебното заведение. Управителят на онкоболницата д-р Свилен Арнаудов обаче е категорично против създаването на COVID сектора. 

„Разкриваме сектора, защото се налага, но това противоречи на дейността на КОЦ и е в разрез със Закона за лечебните заведения“, заявява д-р Арнаудов в официална позиция до медиите.

д-р Свилен Арнаудов -управител на
КОЦ – Шумен

Шефът на онкоцентъра посочва, че нямат специалисти по инфекциозни болести. Най-същественият му аргумент против COVID сектора е, че така се създава огромна опасност да се смесят потоците на пациентите с коронавирус и хората с онкологични заболявания, които са със силно занижен имунитет.  Д-р Арнаудов е изпратил докладна с аргументите си против COVID сектора до РЗИ – Шумен, областния управител, кмета на града, районната здравна каса и Българския лекарски съюз.

За да се предпазят онкоболните, COVID секторът е разположен в отделението за палеативни грижи, което се намира в отделна сграда. Съкратени са легла за палеативни грижи и легла в Клиниката за лъчетерапия, за да се осигурят изискваните 10 % места за новия сектор. В него през първия месец ще работят 5 лекари, 8 медицински сестри и 8 санитари по график. Само двама от лекарите са се включили доброволно в графика, останалите са разпределени със заповед на д-р Арнаудов.

Онколобницата в Шумен, в която има общо 200 легла и обслужва пациенти от цяла Североизточна България, продължава плановия прием по клинични пътеки. Дейността на специализираното лечебно заведение не може да спре, защото в противен случай раковоболните ще бъдат обречени, изтъкват медиците от онкоцентъра. А гражданите остро протестират срещу създаването на COVID сектор в онкологичната болница. 

„Сега леглата за палеативни грижи на онкоболните са ограничени до 5 и няма свободни места…Точно най-страдащите хора ли трябваше да бъдат лишени от медицинска помощ?“, възмущава се общинският съветник Даниела Русева. „Сега ще страдат най-уязвимите наши съграждани, за съжаление“, коментира друг шуменец в социалните мрежи. 

По-късно днес стана ясно, че пациентите с коронавирус, настанени за лечение в преславската болница, ще бъдат преместени в новоразкрития COVID сектор в Онкоцентъра в Шумен.

Това се случва след провелото се днес Общо събрание на МБАЛ-Велики Преслав и масовите оставки на медици в болницата, които отказаха да лекуват пациенти с коронавирус. „Ние сме изпратили докладна записка до РЗИ и Здравната каса и с тяхно разрешение и съдействие транспортираме пациентите по всички правила – със специализиран медицински транспорт”, каза директорът на МБАЛ-Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева.

Тя изтъкна липсата на условия и специалисти в болницата като причина за отказа да бъдат лекувани COVID пациенти. „Ние не можем да предприемем реанимационни действия, ако се наложи. Понякога пациентите се влошават за много кратък период от време и тези 30 минути за транспортиране до болницата в Шумен могат да се окажат фатални”, коментира Ненчева.

По думите на Ненчева болницата във Велики Преслав продължава да лекува останалите си пациенти. Все още не се знае какво ще стане с медиците, подали заявление за напускане, тъй като оставките им са пряко свързани с разкрития в болницата COVID сектор. „Нямаме административно решение от институциите все още, чакаме становища”, каза д-р Йошенка Ненчева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам