Шефът на Комисията по хазарта е задържан, а Васил Божков е обявен за издирване

Снимка: За истината

Председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев е задържан за 24 часа след днешната акция в институцията, при която на разпит са били отведени 18 души. Хазартният бос Васил Божков е с общо седем повдигнати обвинения, съобщи главният прокурор Иван Гешев. Той е обявен за държавно и международно издирване, издадена е и европейска заповед за ареста му.

Установено е, че Божков е в чужбина, обясни главният прокурор Иван Гешев. По сметки на прокуратурата той дължи на държавата над 559 млн. лв. Обвиненията срещу бизнесмена са за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба.

Основната линия на работа е за данъчни престъпления, стана ясно от думите на Гешев. Той спомена за дължими данъци от над 500 млн лв. Главният прокурор говори за данъци, макар че досега финансовото министерство говореше за несъбрани такси от хазарта, обръща внимание Mediapool.

„Това е поредният български олигарх, който бяга от България. Аз, ако не се притеснявах от нещо, нямаше да избягам“, обобщи Гешев. Половината ми живот мина в криминалния преход Божков е просто поредният от дълга редица обвиняеми, стана ясно от думите на Гешев. Той изреди и други богати фамилии, сдобили с обвинения в последната една година – Арабаджиеви, Стайкови, Баневи. „Време е този криминален прехода да свърши, половината ми живот мина в този криминален преход, вашият живот мина“, заяви Гешев.

Оттук нататък българските граждани трябва да преценят дали искат държава и ред, каза още Гешев. Допълни, че прокуратурата не гонела умишлено само богатите, но било редно всички да отговарят за действията си, очевидно намеквайки, че досега това не се е случвало.

По-рано днес пред редица медии Божков заяви: „Не се укривам и никой не ме е издирвал.“ Ако някой ме търси до няколко часа мога да бъда в България, допълни той.

„Аз съм съществувал в България въпреки политиката и въпреки политици. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко.“, заяви собственикът на „Нове холдинг“ Васил Божков пред Би Ти Ви.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам