BG | EN

Шефът на ГДБОП е обвинен за оказване на натиск на прокурор

Началникът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Калин Стоянов е обвинен за оказване на натиск на прокурор във връзка с разследването на източването на милиони от платените за строежа на лот 5 на магистрала „Хемус“. Това се разбира от съобщение на прокуратурата от днес.

В съобщението се посочва, че срещу Стоянов е образувано „досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването“.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина, твърдят от прокуратурата.

Според държавните обвинители са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев – да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън странатаКалин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

На шефа на антимафиотите е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. Взета му е и мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините