Шест години след нарушението Прокуратурата внесе в съда дело за къща за гости

Къщата за гости в Сандански, заради която зам.-министър от правителството на Бойко Борисов напусна поста си Снимка: blagoevgrad-news.com

Окръжна прокуратура-Велико Търново предаде на съд обвиняема за използване не по предназначение на получени финансови средства от еврофондове за изграждане на къща за гости. Това съобщиха от държавното обвинение по повод нарушение, извършено през 2015 година.

Обвинението срещу 50-годишната М.Т. е за това, че за времето от 29.05.2015 г. до 15.09.2015 г. в с. Каменари, община Елена в качеството на пълномощник на търговско дружество и лице, което осъществява фактически дейност и функции по управление на дружеството, използвала не по предназначение получени финансови средства в размер на 195 580 лв. от Еврофондове за развитие на селските райони. Средствата са били преведени на 29.05.2015 г. по банкова сметка, за изграждането на къща за гости в село Каменари.

От събранеу доказателства по досъдебното производство било установено, че до края на поставения в договора с Държавен фонд „Земеделие“ срок за изпълнение на проекта – 15.09.2015 г. дружеството не е започнало изграждането на къщата за гости. Съгласно условията на договора за финансиране с ДФ „Земеделие”, при неизпълнение, ползвателят дължи връщане на полученото авансово плащане. В тази връзка от страна на Фонд „Земеделие“ са били изпратени нотариални покани за доброволно изпълнение с искане за възстановяване на получената субсидия, но сумата не била възстановена.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Скандалът и съответно масовите проверки на нарушенията по еврофондовете, използвани за строителството на къщи за гости, започнаха през 2019 година с луксозна вила на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, построена с европейски пари, но използвана за лични нужди. Манолев беше обвинен за конфликт на интереси, защото е бил в управата на земеделския фонд, отпуснал над 391 хил. лв. безвъзмездна субсидия за къща за гости. Само преди два дни, обаче, Антикорупционната комисия – КПКОНПИ, загуби на първа инстанция делото за конфликт на интереси срещу бившия зам.-министър. Съдия Миглена Николова от столичния Административен съд е отменила наложената му глоба за в размер на 10 хил. лева, а КПКОНПИ е осъдена да възстанови на Манолев 6 хил. лева за съдебни разноски, съобщи Медиапул.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам