BG | EN

Шестима служители на фонд „Земеделие“ са задържани по делото срещу Миню Стайков

Шестима души, сред които един от заместник-директорите на ДФ „Земеделие“, директори на дирекции и редови служители на Фонда са задържани във връзка с разследването за злоупотреба с европейски пари срещу бизнесмена Миню Стайков. На колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения на длъжностно престъпление, ще стане ясно утре, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР.

Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземат се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, се казва в съобщение на специализираната прокуратура.

В акцията участват и служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 

Това е втората акция в рамките на разследването срещу Миню Стайков. При първата, в началото на май, имаше претърсвания и задържани в офиси на земеделци. А в резултат, прокуратурата получи законово основание да удължи постоянния арест на собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, който е в ареста от 10 месеца по друго обвинение.

Стайков е обвинен за злоупотреба с еврофондове. Според прокуратурата, дружества, свързани с Миню Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

В рамките и на това разследване за пари от европрограми показания даваше и бившият земеделски министър, а преди това и шеф на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов няколко дни преди да подаде оставка заради скандала с еврокъщите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините