BG | EN

Шестима души са обвинени за измами с източване на пенсии в Силистра

Снимка: mvr.bg

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност след вчерашната акция в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра, при която беше задържан и директорът Милен Пенчев, оповестиха днес на брифинг прокуратурата и МВР. Обвиненията са за членуване в организирана престъпна група за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия.

На 8 март, при проведена специализирана полицейска операция, е установена организирана престъпна група, извършвала длъжностно присвояване. Групата е действала на територията на София и Силистра, от 2017 г. до настоящия момент, като е извършвала т. нар. „уреждане“ на пенсии на граждани, чрез представяне пред НОИ- Силистра на документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж, съобщи пресцентърът на МВР. От полицията поясняват, че според събраните до момента данни, в нея са участвали две длъжностни лица на високи ръководни постове в НОИ- Силистра, бивш служител на НОИ- София, както и тричленно семейство. Вследствие на дейността им, на множество граждани е била дадена възможност да получат неследващи се бюджетни средства. Услугата е била заплащана от самата стойност на отпуснатите пенсии, като членовете на групата са разполагали с дебитните карти на лицата, а чрез издадени им пълномощни лично са посещавали пощенските клонове, откъдето са теглели самите пенсии.
Директорът на НОИ- Силистра, според разследващите, е диктувал по телефона на началничката на отдела за отпускане на пенсии лични данни на хора, желаещи да получат пенсия, без да им се следва. Чрез специална бележка тя е отбелязвала за останалите служители, че това са хора, близки до директора. По този начин пенсионните досиета са били изготвяни по-бързо и без извършване на нужните проверки. По отношение на семейството било установено, че тримата са изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали са ги в дома си, а синът е извършвал на негов адрес адресни регистрации на желаещи да им бъдат отпуснати такива пенсии, обобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Възнаграждението за издаването на неистинските удостоверителни документи било в зависимост от отпуснатата пенсия. Според прокуратурата, до момента са установени около 20 случая на неправомерно отпуснати пенсии и то във високи размери. Установено е било, че получателите им никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите им книжки, нито са отговаряли на условията за пенсиониране, някои от тях не са имали почти никакъв трудов стаж.

В новините си bTV съобщи, че дирекотрът на НОИ – Силистра Милен Пенчев е и общински съветник в града. Преди да стане директор на НОИ, Пенчев бил заместник-кмет по финансовите въпроси.  Пред телевизията, колегите на Милен Пенчев от Общинския съвет в Силистра заявяват, че не вярват той да е участвал в източването на пенсионния фонд.

Двама общински съветници от неговата група в местния парламент – „Социалисти и демократи” – Надежда Бобчева и Боян Димов, заявяват пред bTV, че са изненадани от случилото се.

„Ние сме доста добре познати в града. Имаме доста контакти. Все отнякъде нещо щеше да излезе, ако наистина има такава схема за източване на НОИ, и то от г-н Пенчев. Не мисля, че той е виновен”, казва Боян Димов.

„Г-н Пенчев е един от общинските съветници в нашия местен парламент, който има най-много мандати към момента, и дори беше отличен от Националното сдружение на общините за принос в местното самоуправление в България преди няколко години”, посочва Надежда Бобчева.

Местните хора обяснили, че животът на Милен Пенчев и съпругата му не се отличава с особен лукс.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините