BG | EN

Шествие за “Деня на розовата фланелка” ще се проведе днес в Пловдив

розова фланелка с надпис "Аз съм ти приятел"
Снимка: „Под тепето“

Всяка година последната сряда на февруари се отбелязва като „Ден за борба с тормоза в училище“. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците в проявите, посветени на борбата с тормоза в училище носят розово, за да покажат своята позиция.

Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Пловдив организира шествие с деца от училищата в града по повод „Деня на розовата фланелка“, съобщи регионалното издание „Под тепето“. Шествието ще започне в 11.00 часа от пл. “Стефан Стамболов” 1, допълва изданието.

„Под тепето“ припомня, че отбелязването на този ден започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище. Две момчета в Канада застават в подкрепа на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го отбелязват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините