BG | EN

Шеста година продължава дело за присвоени 2,5 млн. лв.

снимка: pixaby.com

Шеста година продължава дело за обсебване в особено големи размери. От едната страна е ощетената земеделска фирма “Деа Агро“ЕООД-Монтана, от другата – уличената в измама за 2 455 836,56 лв. софийска фирма „Тедвик сийдс“ ООД, представлявана от 41-годишния Виктор Андреев. А по средата мистериозно изчезнали 1311,480 тона хлебно зърно и 1431,338 тона първокачествен слънчоглед от реколта 2011, пише регионалното издание „Зов нюз“. 

Началото е през 2011 г., когато хлебният баланс на страната е бил регулиран със Закона за съхранение и търговия със зърно, става ясно от информацията. Тогава със Заповед №392 от 3 ноември 2011 г.“Тедвик Сийдс“ ООД било вписано в Регистъра на търговците на зърно като лицензиран съхранител. Без да има необходимото депо за съхранение, пак през ноември същата година столичната фирма сключила договор с „Атрико“-София да използва регистриран публичен склад на фирата във Враца. Отново от този период датира и познанството между Виктор Андреев и Валя Колева, управител по това време на „Дае Агро“ ЕООД. Тъй като монтанската фирма зърнопроизводител не е имала складове за съхранение на реколтата, дружеството сключило договор с „Тедвик сийдс“ за отговорно пазене на житото и слънчогледа до „настъпване на благоприятно изменение на цените на пазара“. Договорът за отговорно пазене бил сключен на 22 ноември 2011 г. за срок от 6 месеца и изрична клауза в документа, че софийската фирма „няма право да продава стоката на трети лица, да я заменя и т.н. без изричното писмено нареждане на възложителя“. Реколтата, с предавателен протокол е била доставена в зърнобазата във Враца. За периода на съхранение на зърното са били издадени от „Атрико“АД фактури на „Тедвик Сийдс“, но в тях по неизвестни причини било записано, че собственик на пшеницата и слънчогледа е софийското дружество. За услугата „съхранение“ „Део Агра“  пък се е разплащало с Виктор Андреев чрез банкова сметка в Юнионбанк.

В началото на май 2012 г. управителката на „Део Агра“ Валя Кръстева поискала да си вземе съхраняваното зърно, но наетият склад в „Атрико“ се оказал празен. От получените от врачанския лицензиран съхранител документи пък станало ясно, че Виктор Андреев еднолично се е разпоредил със зърното на „Деа Агра“. Получили дори кантарните бележки, от които се разбрало кога е взето зърното. Андреев не само извозил чуждото зърно, но и го продал на „Скалмекс“ООД-Пловдив, „Оре комерс“ООД-с.Пищигово, „М-Стил-82“ ООД-Варна и „Захарни заводи“АД-Горна Оряховица. Парите от сделките Андреев получил в своя сметка в „Ти Би Ай Банк“. Така за периода 6 февруари – 27 април 2012 г. в условията на продължително престъпление, находчивият Андреев добавил в банковата си сметка 2,5 мил.

Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура-Враца причина за извършване на престъплението е „незачитане на установения в страната правов ред и стремежа на обвиняемия да се облагодетелства по лесен и неправомерен начин“.

По информация на „Зов нюз“, на проведеното първо, разпоредително заседание станало ясно, че вината на столичанина е доказана от съдебно-оценителна експертиза, съдебно-икономическа експертиза и допълнително извършена такава. По време на разпоредителното заседание е бил предявен и граждански иск от пострадалите – имуществени вреди за 2 455 836,56, от които 1 854290,34 лв. главница и 601 546,22 лв. мораторна лихва.

Процесът по същество ще започне през есента.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините