BG | EN

Швейцарска фирма вади изпълнителен лист срещу Община Смолян за хижа „Момчил юнак“


Хижа „Момчил юнак“ , Снимка: „Отзвук“

Швейцарската фирма „Хакомат А.Г.“ вади изпълнителен лист срещу Община Смолян. Две съдебни инстанции излязоха с решение, с което уважават искането на дружеството да бъде издаден дубликат на загубен преди години изпълнителен лист за сумата от 28 762 лева – направени подобрения в хижа „Момчил юнак“, заедно със законна лихва от 12.07.2001 г. до изплащането й, както и за сумата 6 300.00 лева, представляваща мораторни лихви за забавено плащане.

Това съобщи регионалното издание „Отзвук“ след като Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Окръжния съд в Смолян и отхвърли жалбата на Община Смолян.

Делото е образувано през 2016 година, пише по темата „Отзвук“. На 23 февруари м.г. Окръжният съд е излязъл с решение, с което постановява издаването на дубликат на изпълнителен лист в полза на „Хакомат“. Недоволна от съдебния акт Общината обжалвала с мотив, че задължението е погасено по давност и липсват доказателства за изгубването или унищожаването на документа.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС, допълва изданието.

Сагата за хижа „Момчил юнак“ между „Хакомат А.Г.“ и Община Смолян е на близо 20 години, припомня „Отзвук“. Фирмата от Швейцария започнала съдебната битка след прекратяване на договора за стопанисване на туристическия имот още по времето на бившия кмет Димитър Михайлов.

През 1994 година Общината подписала договор с фирмата за наем на хижата и терен от 64 хил. кв. м. Наемателят се задължил да направи инвестиции за подобрения в обекта и да закупи оборудване и обзавеждане. Срокът на договора бил 10 години, а наемът първоначално – 50 хил. неденоминирани лева месечно.

Следващият кмет – Данчо Киряков, едностранно прекратява договора и издава заповед за изземване на туристическия обект заради неплащане на наема. Тогава швейцарците стартират съдебна процедура, която и до днес не е приключила. Според тях, хижата не е била предадена във вид, годен за експлоатация – взета е под наем със скрит недостатък без септична яма. Не е осигурен и достъп до обекта през зимните месеци, заради което са претърпени вреди и не са реализирали доходи. Искът, който в началото от „Хакомат А.Г.“ са депозирали бил за 102 261 лева и лихва от 18 хил. лева.

През годините папките с прашясалото дело минали през всички инстанции. Накрая Пловдивският апелативен съд обезсилва първото решение от 2003 година, което било в полза на швейцарското дружество и процесът е върнат в Смолян за ново разглеждане.
През 2011 г Смолянският окръжен съд постановил Общината да плати 28 762 лв, за подобренията в хижата, лихви 6 300 лв. и съдебни разноски 6 590.37лв. или общо 41 652 лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините