Шадраван изграден по проект за 500 хил. лв. в Шумен работи само 20 дни

Зеленясалият шадраван пред Съда в Шумен
Снимка: Диана Желязкова/Radian

Заради лоша поддръжка шадраван, изграден по проект за 500 хил. лв. пред Съдебната палата в Шумен, зеленяса и се наложи да бъде изпразнен само 20 дни след откриването му. Обектът беше символично приет от кмета на града Любомир Христов на 12 август в присъствието на журналисти. Само 20 дни по-късно обаче водата в шадравана вече е с неприятен блатист цвят.

Подобни затворени водни пространства развиват микроорганизми и зеленясват, ако не се дезинфекцират редовно, обясни за „За истината“ лицензиран експерт, когото потърсихме за мнение. Той посочи, че за да бъде чист шадраванът, е необходима не само добра филтрираща система, но и редовна поддръжка, която включва както механично почистване, така и химическо третиране на водата.

„Не е нещо сложно, опитен човек може да го оправи за 20 минути, но явно някой не си е свършил работата и затова шадраванът ви е зеленясал“, коментира експертът.

От община Шумен и фирмата – изпълнител на проекта „Барс „АД обаче явно не са открили лесния начин, затова вместо да пречистят водата, днес работници на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ източиха водния басейн.

20 дни след откриването му шадраванът в Шумен беше изпразнен
Снимка: Диана Желязкова/ Radian

Шадраванът с водна каскада е основният акцент в градинката пред Съдебната палата в Шумен, която беше ремонтирана с 500 хил. лв. от бюджетния излишък. Зеленото пространство, разположено на малко повече от един декар, „глътна“ половин милион от държавния бюджет за подмяна на част от настилката, изграждане на шадраван, монтиране на парково осветление и засаждане на нови цветя.

Проектът предизвика доста противоречиви реакции сред шуменци. Градинката в центъра на Шумен безспорно се превърна в красиво място, но в същото време и граждани, и общински съветници определиха ремонта като безсмислено харчене на бюджетни средства, докато градът има много по-големи проблеми за решаване.

Ремонтът на градинката пред Съдебната палата започна през октомври миналата година и по договор първоначално трябваше да приключи за 74 работни дни. Изпълнител е шуменската фирма „Барс“ АД, която работи и по други проекти на кметството. Тъй като обектът все още се управлява от строителя, именно фирмата-изпълнител отговаря за поддръжката на шадравана. Според управителя на „Барс“ инж. Данко Добрев, обаче, зеленясването на водата не е проблем. Шефът на фирмата обясни пред местни медии, че в проекта не е било написано какви и колко препарати трябва да се слагат за почистване на водата, затова сега се правели опити да се определят точните дози. Постепенно ще се оправят нещата, няма проблеми, обяви инж. Добрев и беше категоричен, че не е необходимо да се подменя водата в целия басейн, която е 70 кубика и процедурата ще струва твърде скъпо.

От общинската фирма „Паркове и обредна дейност“, които ще стопанисват съоръжението в бъдеще, явно са на друго мнение. Работници на дружеството днес източиха шадравана и почистиха стените му с четки и водоструйка, а служители на фирма „Барс“ обясниха, че след почистването на шадравана във водата ще се сложат препарати.

Водните басейни не се източват, а просто трябва да се обработват веднъж седмично, за да се поддържат чисти, обясни експертът, към когото се обърнахме. Първо водата се почиства механично от листа и други отпадъци, след това се третира с препарати за коригиране на нивото на рН и с таблетки хлор за дезинфекция. Използват се и химикали против водорасли, иначе те се натрупват по облицовката и влошават качеството на водата. „Без химикали се появяват така наречените бактериални водорасли, явно във вашия шадраван няма химикали и затова е зелен“, каза експертът. Пяната също се почиства с шампоан за басейни, който я отмива. По принцип редовно трябва да се следят пробите от водата за киселинност и ниво на хлор, подчерта експертът. И отново посочи: Поддържането на басейните е въпрос на 20 минути!

Злополучният шадраван в момента е с акт 15 и все още не е прехвърлен на общината, което трябва да стане до няколко дни. След като беше чакан близо година от шуменци и глътна толкова много пари, зеленясалият басейн, вместо да направи предизборен пиар на местната власт, може да се окаже малкото камъче, което преобръща колата. Пък и на града сякаш не му върви на грандиозни обекти – само преди година току-що откритата многофункционална зала Арена – Шумен, струваща над 8,5 милиона лева, протече при първия силен дъжд. Сега конфузна съдба сполетя и новият половинмилионен шадраван в центъра, който пък зеленяса малко след пускането му в действие.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам