Чужденци са задържани във Варна за изготвяне на фалшиви документи и пране на пари

Снимка: пресцентър прокуратура

Окръжна прокуратура – Варна задържа за срок до 72 часа двама чужди граждани, обвинени за извършени престъпления, свързани със съставянето на неистински документи за самоличност, компютърни престъпления, и пране на пари.

Във връзка с разследване, ръководено от Окръжна прокуратура – Варна за източване на фирмени сметки на търговско дружество, на територията на града, съвместно с разследващи полицаи и полицейски служители са проведени процесуално следствени действия. В резултат са намерени и иззети множество мобилни телефони, преносими компютри, пластики, за които има данни, че са използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност, техническо оборудване за изготвянето им, както и други вещи, посочват отпрокуратурата.

За източването на фирмените сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството, средствата са насочени към електронни портфейли на името на лица, предоставили своята самоличност за откриването им.

Към момента действията по доказване и документиране на престъпната схема продължават.

Двамата обвиняеми са задържани с цел довеждането им пред състав на Окръжен съд – Варна за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на действията е задържан и чужд гражданин, издирван чрез Интерпол от съдебните власти на Руската федерация. Тъй като той не е свързан със случая е започнато производство и по екстрадирането му.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам