BG | EN

Жена загина при снощната буря във Варна

Снимки: Facebook/Меteo Bulgaria

Клони от дърво паднаха и убиха жена при снощната буря във Варна. При сигнала са се отзовали екипите на пожарна безопасност и на районното управление.

Става въпрос за 43-годишна жена, затисната от откършил се клон на дърво от ураганния вятър, съобщиха от полицията. Трагичният инцидент е станал близо до сградата на Районния съд, в странична улица, а сигналът за тежката злополука е подаден към 21,15 часа. Заради продължилите пориви на вятъра са паднали още клони и са пострадали и шофьорът и лекарят от пристигналата линейка.

Над 400 сигнала са получени за различни инциденти във Варна вследствие на бурята, която се разрази в града.

Кметът на Варна Благомир Коцев обяви бедствено положение.

„Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, обявявам бедствено положение в общината. Моля, всички граждани да си останат по домовете, освен в случаите на спешна необходимост.“, написа той и в социалните мрежи.

Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняваха силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието.

Нарушаване на енергоснабдяването имаше във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокираха ключови пътни артерии, разрушиха инфраструктура и нанасоха щети.

Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани бяха превозни средства и хора на територията на общината.

Има десетки смазани и обърнати автомобили.

Температурата беше 3 градуса над нулата, но заради вятъра и влагата се усещаше значително под нея.

Виелици затвориха пътя Варна-Добрич. Пристанището и летището бяха затворени.

В Римските терми се срина скелето, което обграждаше най-високата част от руините.

Снощи през областта на гр. Варна премина силна буря (ураган) с пориви на ветровете над 30 м/с (108 км/ч). Силният вятър е съчетан със силен снеговалеж и леден дъжд.

По-рано вчера във Варна бе обявен оранжев код за опасно време. Община Варна препоръча гражданите във Варна и областта да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци и преместят леки предмети и имущество на закрито. Собствениците на моторни превозни средства да паркират колите си далеч от дървета, строежи и други опасни места.

Всички институции да са в готовност да реагират на влошеното време, нареди кметът Благомир Коцев. Енергоснабдяване, водоснабдяване, пристанищна и областна администрация координират помежду си, за да предотвратят прекратяване на комуналните услуги.

„Във връзка с острата фаза на урагана във Варна в момента, Община Варна моли гражданите да останат по домовете си и да не излизат, освен в случаите на спешна необходимост. Поради силните пориви на вятъра по улиците има десетки съборени дървета и повредено имущество“, написа във фейсбук страницата на общината Коцев и предупреди, че движението на гражданите в тези условия крие риск за живота и здравето.

В 1:30 е обявено бедствено положение и във Вълчи дол. През нощта полицаите са изнасяли деца от автомобилите.

Тежка обстановка в Добричка област. Над 30 сигнала за закъсали автомобила са получени в пожарната.

По информация на пожарната бедстващи хора по пътищата няма. Пътуващите в закъсалите коли са евакуирани.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините