BG | EN

Четири години страх – хора от Гурково се оплакват, че са били тормозени от бившия кмет и сина му (видео)

Видео: Иван Атанасов

Бившият кмет на община Гурково Мариан Цонев и синът му Георги подадоха поотделно в Районния съд в Казанлък жалби за клевета срещу Стойчо Стойков (с прякор Йогата) – бизнесмен в малкия подбалканския град. Съдът ги връща няколко пъти, заради неизпълнени изисквания на НПК, след което образува дела по тях. Първото е на 6-ти декември по тъжбата на Георги Цонев. 

Поводът за жалбите и заведените по тях дела са публикация и видео от 12 април т.г.  в „За истината“, в които като участник в схеми за купуване на гласове, Стойков за първи път разкри факти за изборни схеми и измами, организирани, според него, от кмета на Гурково и сина му. Десетина дни по-късно същата информация Стойчо Стойков сподели и в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“.

Какво твърдят в жалбите си Цоневи – баща и син?

Според Мариян Цонев разказаното от Стойков в интервюто, че той като кмет е заплашвал ромите да събори къщите им и да им спре водата в гетото, за да оттеглят показанията си пред полицията срещу него, е клевета. Като клевета определя и твърдението, че двамата със сина си са внушили на Стойков, че бизнесменът Кольо Атанасов – един от най-големите работодатели в региона – е платил за да бъде прострелян Йогата. Това се случва на 1 октомври м.г. в собствения му ресторант в местността „Предела“ (на прохода Хаинбоаз)  – ден преди редовните избори за президент и предсрочните за парламент. Цонев определя като клевета и свидетелството на Стойков, че като кмет е имал своя въоръжена охрана.

И Георги Цонев отрича да е внушавал на Стойков „кой го е прострелвал, поръчал или плащал затова“. Отрича и да се е срещал през април 2021 г. до моста за с. Ветрен с Шендоан Халит (бивш депутат от ДПС в 42-то Народно събрание, бивш председател на Общинския съвет в Павел баня, а тогава и сега зам. кмет на общината), от когото, според Стойков, е получил около 50 хиляди лева в кутия от лекарства за изборите. 

Цоневи – баща и син искат съдът да допусне за съвместно разглеждане в частните наказателни производства и граждански искове срещу Стойчо Стойчев, които заедно със своя адвокат Петър Христов от Адвокатската колегия в Стара Загора са изчислили на обща стойност 90 хиляди лева. Искът на Мариан Цонев е за 50 хил. лв., този на Георги Цонев – за 40 хил.

Мотивите в жалбите на бащата и сина са почти идентични:

От твърденията на Стойков те са се почувствалиунижени, с наранена чест и достойнство, причинено безпокойство и дълго безсъние“, използване на успокоителни от Мариян Цонев, който изпитвал ужас, че при всяко излизане хората могат да го заговорят за публикацията.

Валентин Димитров – адвокатът на Стойчо Стойков определя като рядка бруталност в закрито заседание да се събират доказателства в полза на едната страна, още повече че те не са поискани от страните. Събирането им по инициатива на съда е нарушение на състезателността на процеса и равнопоставеността на страните. Самият съдия – Делян Илиев от Наказателната колегия на Районния съд в Казанлък е издирвал публикацията в ролята на експерт като по този начин изземва функциите на частния тъжител, което от арбитър го превръща в още един обвинител, твърди адвокат Димитров.

Според него най-фрапантното в случая е, че съдията възлага свалянето на видеото на съдебния администратор, който не е експерт и го информира, че видеозаписът със Стойко Стойков се намира в YouTobe. Съдията като независим арбитър e длъжен да се придържа към фактите, посочени в жалрбата, защото те определят предмета на доказване.

Предисторията:

Мариан Цонев става кмет на общината през 2019 г. като кандидат на ДПС. Тогава той спечели изборите на втория тур само с 16 гласа преднина пред опонента си Иван Славов Иванов от ГЕРБ. 

Жители на едно от ромските гета в Гурково споделиха във видеозапис пред „За истината“, че преди парламентарните избори през април 2021 г. кметът лично е раздавал по 50 лв. на всекиго от махалата, за да гласуват. С обещания да узакони къщите им след като седне в кметския кабинет. Вместо това изкупил земите, върху които е издигнато незаконното гето на търг, в който участвал сам и ги прехвърлил на сина и снахата си, твърди в записа една от ромките. Ако това е истина, излиза, че ромите там живеят върху земя, собственост на фамилията Цоневи.

Дни преди извънредните парламентарни избори през юли 2021 г. кметът на община Гурково е привлечен от Софийската градска прокуратура като обвиняем за купуване на гласове. В показанията на свидетели със скрита самоличност фигурирали и лица от централното и регионално ръководство на ДПС като участници в изборните схеми за купуване на гласове, твърдят източници на „За истината“. Но тогава вместо да бъде отстранен от длъжността си, за да не пречи на разследването и на честния изборен процес, Мариан Цонев е оставен да изпълнява задълженията си. Това му дава възможност да се саморазправи с ромите, които отказват да гласуват под натиск или срещу заплащане. Затова Цоневи – баща и син показно и за назидание пребиват пред къщата си Рашко Манев от голяма ромска фамилия в махалата пред очите на полицията и на въоръжената си охрана, които мълчаливо наблюдават опита за убийство без да се намесят.

В отговор на дързостта на ромите само за 24 часа кметът успя да задейства прокуратурата, полицията и старозагорското ВиК дружество, след което гетото осъмна с полицейска блокада, разрушен водопровод и в резултат на това без вода – в летните жеги и по време на Ковид пандемията.

И въпреки сигнала на „За истината“ до директора на РЗИ – Стара Загора здравната инспекция не предприе действия и остави стотици роми и цяло Гурково в риск от избухването на епидемия.

Освен спирането на водата, кметът „респектира“ ромите и със заплахи да влезе в гетото с багерите и да събори незаконните им къщи.

Месец след като Мариан Цонев изгуби изборите и вече не е кмет, научихме, че основен свидетел на изборните схеми и измами в Гурково е заплашен от съдебно преследване. Затова в опита си да разберем кой казва истината и кой лъже, решихме да потърсим и да разговаряме с хора от ромската махала и с такива, които доскоро са били сред най-приближените на вече бившия кмет на общината.

Ромите твърдят, че продължават да се страхуват от саморазправа. Те разказаха за акцията по спиране на водата и блокадата на гетото, извършена от полиция и жандармерия с кучета. Виждали са и разлепените съобщения от Общината за предстоящо събаряне на определени къщи в гетото. Потвърдиха и това, че кметът и синът му са се движели навсякъде из Гурково с въоръжената си охрана, а хората живеели в постоянен страх и очакване на репресии.

Един от ромите, съгласили се да говорят пред „За истината“, се оказа брат на пребития Рашко Манев и разказа как издърпал ръката на Георги Цонев, който се опитвал да отскубне езика на брат му. А докато мъжете говореха, две от жените им гледаха с уплашени очи през стъклото на залата.

Разговорът с Димитър Стоилов(с прякор Чакмака), неговият син Венелин и Иван Говедарски беше по-лесен. Димитър Стоилов, известен от филм на Валя Ахчиева със своето тефтерче, в което записвал имената на хората, получили пари за да гласуват в полза на една партия, разказа как е бил привлечен към престъпната група на Цоневи за изборните измами и схеми.

Той потвърди, че е разпределял сумите на хора, които е трябвало да ги разнасят по адреси в общината и гетата. Чакмака сподели и как е бил прецакан от Мариан Цонев, който му прехвърлил три негови фирми срещу обещания за дивиденти, но вместо тях получил задължения към НАП над 100 хил. лв.

Една от тях е фиктивна фирма, на която бил отдаден общински паркинг за ТИР-ве. На търга се явили петима кандидати, въпросната фирма спечелила с най-висока, но непосилна цена за наем на базата на оборота. Обаче се оказало, че тя не е плащала нищо на общината и след като била прехвърлена на Димитър Стоилов. Втората фирма – „Интрига 001“ ЕООД стопанисвала ресторант и хотел, а третата – заложна къща. След изборите на Чакмака се обадили от рекламна къща, обслужвала Цоневи и го заплашили със съд. Обяснили му, че договорът бил подписан от жена, според Димитър Стоилов, става дума най-вероятно за Силвия Цонева, снахата на кмета.

Чакмака разказа подробности и за схемите и измамите на Цоневи – баща и син, както и за опитите им да провокират чрез Венелин(сина на Чакмака, който е каратист) и други хора бизнесмена Кольо Атанасов, за да възникнат конфликти и сбивания, в които може да се стигне до крайности.

Най-интересното в тази дълга история е, че прокуратурата не се самосезира по множеството публикации в „За истината“ и в други медии, които разкриват как Мариан Цонев „управлява“ общината, в чие име и с какви методи и средства.

Интересен е и фактът, че повече от година разследващите не са разкрили кой поръча убийството на Стойчо Стойков и кой изстреля куршума в гърба му от планината.

Затова пък утре (06 декември т. г.) той ще застане на подсъдимата скамейка, обвинен от Цоневи – баща и син, самите те с условна присъда за рекет, получена през 2007 г. Ще открие ли съдът почерка на мафиоти или ще осъди човек, дръзнал да изнесе истината за престъпления, на които е бил свидетел?

„За истината“ ще проследи развитието и финала на двата съдебни процеса срещу Стойчо Стойков.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Трети ден продължава работата по пълното потушаване на разразилия се пожар край Стара Загора

Рискът от нов пожар остава, температурите гонят 40 градуса, а вятърът не спира.

Макар и със закъснение, в гасенето на пожара край Стара Загора се включиха и хеликоптери (обновена)

Продължава гасенето на пожара в района на 7-мия км край Стара Загора, обхванал през нощта площ от 12 км.

Скрити белези: Как Методи Марков стана областен управител на Стара Загора

Наскоро Методи Марков зае мястото на Ива Радева, в чийто екип беше зам. областен управител.

Още разследвания

Делото срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя стои „на трупчета“ в очакване на правна помощ от Турция 

Прокуратурата е „заковала“ близкия до Борисов бивш шеф на Горското стопанство в Шумен Бейзат Яхя по обвинение за пране на пари, по което го разследва повече от две години.

Общинският съвет в Стара Загора загърби обществения интерес в полза на частния 

Девет декара гора, намираща се в землището на старозагорското село Сулица, са обречени на изсичане след решения на ОбС и на Административния съд в Стара Загора.

Читалища харчат под 8% от държавната си субсидия за култура. За какво отиват парите?

В община Севлиево има 27 читалища. Едно от тях е в града, останалите в села на общината. За дейността им през 2024 г. ще бъдат похарчени 1.2 млн. лв. Контрол върху харченето на тези пари обаче няма. Не заради липса на желание, а защото така е заложено в българското законодателство.