BG | EN

Черно море е два пъти по-замърсено от Средиземно

Снимка: kakuko от Pixabay

Черно море е близо два пъти по-замърсено от Средиземно, гласи съобщение на делегацията на Европейския съюз в Украйна, цитирано от „Свободна Европа“. Използвани са данни от проучвания, проведени след 2017 г. в крайбрежните води на Грузия, Украйна и Русия, както и в открито море.

Открити са средно 90,5 отпадъка на кв. км в сравнение с 50 в Средиземно море. 83% от боклуците в Черно море са от пластмаса – бутилки, опаковки от храни и найлонови торбички. Сред най-големите замърсители са големите украйнски и руски реки, които носят по около 50 отпадъка на час.

Някои от субстанциите, открити във водите на Черно море, са опасни за морската флора и фауна, както и за хората. Сред тях са някои пестициди, инсектициди и живак.

Това е сред причините популацията на делфини в Черно море да остава ниска, а броят на рибите хищници да се увеличава, смятат учените. Подобрява се обаче състоянието на „филофорно поле на Зернов” в Северно Черно море – резерват, в който се намират най-големите натрупвания на червени водорасли в света. Повишава се популацията на европейска есетра, която се смяташе за почти изчезнала.

„Резултатите [от проучването] трябва да допринесат за подобряване на черноморската екосистема, както и за създаване на глобално и научнообосновано разбиране на рисковете и заплахите за морските екосистеми като цяло“, каза ръководителят на европейския проект Ярослав Слободник.

Европейският проект за мониторинг на Черно море има бюджет от 1,6 млн. евро и ще продължава да финансира изследвания поне до края на 2020 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините