BG | EN

Червен живак беше открит в бивш военен завод във Враца (видео)

Бутилка с т.нар. червен живак
Снимка: Скрийншот от ТВ Враца

Живачен оксид и други опасни за живота и здравето химикали са били открити в подземния етаж на бившия военен завод „Гаврил Генов“ във Враца. Те са били опаковани в 90 сандъка и са били складирани в неохранявани подземия на предприятието, което не работи от години.

Сигналът за опасните суровини е бил получен от експерта по опасни химически вещества Георги Караиванов, а експертът в РИОСВ – Враца информирал полицията.

„Сигналът получих от гражданин, каза Георти Караиванов, цитиран от БНР. Добих популярност покрай историята със серовъглерода в „Химко“. Достъпът (до подземното помещение) е свободен и всеки би могъл да достигне до тези химикали – това е страшното! В сандъците открих червен живак, който е опасен. Отворих още един сандък – открих калиев перхлорат и цианидни съединения, които също са много отровни. Всичко в сандъците е опасно за живота и здравето на хората. Червеният живак, ако беше попаднал в ръцете на злонамерени хора, можеше да им даде възможност дори бомби да направят“.

Според специалисти, пристигнали на мястото, сандъците са от 80-те години на миналия век и са пристигнали от бивш съветски военен завод. Върху тях не е изписано какво съдържат.

Агенти на Държавната агенция по национална сигурност работят по случая, а районът е охраняван от МВР.

Подробности за случая вижте във видеото на ТВ Враца.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините