Чепеларци блокираха пътя Пловдив – Смолян в защита на Районната прокуратура

Снимка: принтскрийн BTV

Жители на община Чепеларе започват серия от протести със затваряне за два часа на главния път Пловдив – Смолян заради решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града. Намерението на протестиращите, споделено пред БНР е да блокират основния път от 11 до 13 ч., като пропускат преминаващите автомобили на всеки 20 минути.

Според адвокат Тонка Динчева от инициативния комитет на протестиращите, цитирана от националното радио, местната общественост е взела решение за сформиране на инициативен комитет, който да отстоява правото на гражданите на община Чепеларе на собствена Районна прокуратура, тъй като те считат, че закриването на Районната прокуратура накърнява правата им и застрашава тяхната сигурност. В знак на протест са решили да прибегнат до затваряне на пътя Пловдив – Смолян.

Протестиращите носят тениски с лика на капитан Петко Войвода – освободителя на Чепеларе, българското знаме, издигнаха плакати с призив: „На бунт!“ и обръщение към Висшия съдебен съвет за запазване на прокуратурата, както и питане какво следва след закриването й, след което хората смятат, че ще се затрие курортната община, предава още БНР.

„Тук съм, защото съм първо чепеларец, истински родопчанин, човек, който отстоява своите права и искам да се боря наистина в тази държава вече нещата да бъдат малко по-систематизирани, а не така хаотично някой когато реши някъде в София нещо да затваря и да прави, да не се закрива нищо, за да може нашият град да остане град, а не село“, споделил протестиращ пред БНР.

Допитване на БНР сред чакащите блокадата автомобили показало, че някои от водачите подкрепят протестиращите в исканията им за прокуратурата, а други са солидарни с решението на висшите магистрати, защото според тях тази структура товари Държавния бюджет.

Общо 11 са районните прокуратури, които, съгласно решението на Висшия съдебен съвет от 1 януари догодина трябва да станат териториални отделения.

По повод днешните протести от прокуратурата публикуваха ново изявление, в което отново посочват, че „в разкритите териториални отделения прокурорите ще изпълняват и след 01.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в съответните населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.“

В допълнение от пресцентъра на прокуратурата посочват какви са били критериите, въз основа на които е взето решение за закриване на единадесетте районни прокуратури. Сред тях са трайно много ниска или извънредно висока натовареност на прокуратурата и на прокурор; ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда; фактори, като население, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.; кадрова обезпеченост.

Изрично се подчертава, че „Районна прокуратура Чепеларе трайно е на последните места в страната по натовареност.“ Щатът на прокуратурата в Чепеларе включвал двама прокурори и след 01.01.2019 г. те щели да работят в териториалното отделение и да изпълняват в пълен обем законовите си задължения, включително участие в съдебни заседания, дежурства и прием на граждани.

 

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам