BG | EN

Частна компания ще организира архитектурен конкурс в Стара Загора срещу 30 хил. лв.

Част от пространството в центъра на Стара Загора, за чието облагородяване ще се прави конкурс
Снимка: Венелина Попова

Община Стара Загора се отказа сама да проведе Международен архитектурен конкурс за реконструкция, благоустрояване и подобряване на градската среда на ул. „Пазарска“ в града. За организацията му тя е сключила договор с дружеството „Оптимистас“ ООД на стойност 29 900 лв.

Това съобщи за „За истината“ арх. Мартин Паскалев – зам. кмет по устройство на територията, строителство и инвестиции, но не ни предостави копие от договора, който би трябвало да е публичен.

„Оптимистас“ – дружество със спорна репутация,

е регистрирано през 2021 г, а съдружници в него са архитект Явор Панев и Цвета Йоцова.  

Проведеното публичното обсъждане на идеята мина обичайно формално и без особен обществен интерес. На него арх. Паскалев обясни, че Общината разполага с експертен капацитет да организира обществената поръчка, но е възложила това на частната фирма – една от малкото в страната с вече натрупан опит в тази дейност. Дни по-късно каза друго – че са се съобразили с мнения на старозагорски архитекти,

според които е по-добре такива конкурси да се възлагат на външни фирми, тъй като Общината нямала достатъчно потенциал за това.  

На публичното обсъждане подобна теза застъпи и арх. Велимир Георгиев – председател на Съюза на архитектите в Стара Загора, който очевидно лобираше за „Оптимистас“ ООД. Той похвали дружеството за това колко добре е организирало конкурса за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство, в който се състезаваха над 100 участници от цял свят. Но премълча факта, че резултатите от този конкурс бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) и пред Върховния административен съд(ВАС) от двама участници.

Премълчано беше и това, че Камарата на архитектите в България(КАБ) излезе със Становище пред КЗК по жалбите на архитектите Емил Попов и Красимир Кръстев.

И в двете жалби се твърди, че конкурсът е опорочен от сериозни нарушения при провеждането му, най-важното от които е, че изискванията на заданието не са приложени за класирания на първо място проект,  което го поставя в привилегировано положение спрямо останалите участници.

*Становището вижте в края на текста

По време на обсъждането адвокат Цвета Йоцова нарече „лъжа“ това, че КАБ има отрицателно становище за конкурса.

А всъщност невярно е по-скоро твърдението на „Оптимистас“ пред КЗК, че имат мълчаливото съгласие на КАБ за съгласуване.

Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбите на двамата архитекти с аргумента, че въпросите за начина на провеждане на конкурса са вече преклудирани, а въпросът за прилагане на изискванията на заданието е единствено в правомощията на журито и КЗК не може да се занимава с този въпрос.

„Оптимистас“ ООД бе организатор и на Международния конкурс за нова сграда на Карин дом във Варна. И в него, както и в конкурса за Центъра за експериментално изкуство в Стара Загора, на първо място беше класирано архитектурното студио „УНАС“ ЕООД. И това едва ли е случайно съвпадение.

Организацията на предстоящия конкурс „Оптимистас“ ООД започва с проучване на общественото мнение

с анкета, която може да бъде попълнена ТУК

Тя ще продължи до края на февруари, а в нея гражданите могат да споделят идеи и мнения как, според тях, трябва да изглежда градската среда в това пространство между парковете „Пети октомври“(градската градина) и „Александър Стамболийски“(Алана), където е пазарът, Музеят на религиите(бившата джамия) и площадът зад Универсалния магазин, който повече от година стоя затрупан със строителни отпадъци, а сега с грамада от камъни.

Пространството е в непосредствена близост до централния булевард „Цар Симеон Велики“ в съседство с Общината, Областната управа, Съдебната палата, Историческия музей, Операта, Драматичния театър и Художествената галерия.

И  от това как ще бъде осмислено, зависи в голяма степен какъв ще е бъдещият облик на града в идеалния му център

От „Оптимистас“ организираха и среща с представители на Съюза и на Камарата на архитектите в Стара Загора, за да чуят и мненията на гилдията. След приключването на анкетата, дружеството ще обобщи резултатите в доклад до Общината, който ще послужи при написване на заданието за конкурса. А след това трябва да бъде избрано и жури, което ще оценява постъпилите проекти. Пред „За истината“

кметът Живко Тодоров заяви, че Общината ще настоява членовете на журито да бъдат посочени от двете съсловни организации на архитектите в България – КАБ и САБ,

но дали това е възможно зависи от клаузите в договора между Общината и „Оптимистас“.

Конкурси за това пространство Общината организира не за първи път

Единият от тях – през 2013-2014 г. е бил премиран, имало е и работен проект, но до неговата реализация не се е стигнало, заради спорове със собствениците на подземния паркинг зад Универсалния магазин.

През годините обществени поръчки Общината е обявявала и за нова сграда на мястото на стария общински съвет в града. През 2019 г. конкурсът завършва успешно и на първо място е класиран идейният проект на колектива на арх. Георги Чернев. Но и този проект остава в архива и не е реализиран, защото на организираните търгове за възмездно отстъпено право на строеж, кандидати не са се явили. Причината затова вероятно е отново въпросният подземен паркинг, чиято хидроизолация е отдавна компрометирана, но няма извършено обследване каква тежест може да понесе  повърхността му, без да се срути, ако въпросната сграда бъде издигната върху част от нея.

От това следва, че преди да бъде написано бъдещето задание за градското пространство по улица „Пазарска“, Общината трябва да изчисти споровете със сегашните собственици на паркинга, които са започвали да продават клетки в него. На публичното обсъждане инж. Кольо Димов – изпълнителен директор на Общинската агенция за приватизация до 2008 г. заяви, че разполага с документи, които доказват,

че подземният паркинг е публична общинска собственост, построен с публични средства и никога не е бил част от активите на бившата фирма „НАРМАГ“.

А в правния анализ на приватизационната сделка, изготвен от юристката Ана Сливкова и приет от Общинския съвет, се посочвало, че обектът не подлежи на приватизация, твърди инженер Димов. И е категоричен, че Общината може да си върне собствеността върху паркинга по съдебен път, тъй като в правния мир няма давност за подобни сделки.

Общината едва ли ще заведе дело, а сегашните собственици на паркинга очевидно нямат намерение, а най-вероятно и средства да извършат ремонт на компрометираните елементи от конструкцията на подземното съоръжение.

Но този проблем остава и ще бъде препъни камък и за участниците в бъдещия конкурс за визията на това градско пространство.

Разбира се, каквото и да кажат гражданите в придружаващата проучването анкета, все пак последната дума ще е на урбанистите. Те трябва да предложат идеи, които да балансират интересите на местната общност, на инвеститорите и на други заинтересовани страни. Но на практиката да се провеждат обществени поръчки и да се премират проекти с публични средства, които после остават нереализирани, трябва да се сложи край.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Началникът на полицията в Стара Загора оглавява дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР (обновена)

В качеството му на директор на ОД на МВР Лазар Христов извърши много кадрови промени като на ръководни места в дирекцията назначи свои приближени хора, а освободи без никакви мотиви кадри с дълготодишен опит.

Още разследвания

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.