Частично бедствено положение е обявено във Велинград

Илюстративна снимка: pixabay.com

Частично бедствено положение е обявено във Велинград до 21 април заради разрушени диги на река Малка Мътница, след контролирано изпускане на едноименния язовир. 

Част от близките земеделски земи са били залети, а буйните води е можело да залеят подстанция – Велинград, която захранва с електричество две общини в региона. 

По последна информация тази сутрин ситуацията вече овладяна и няма опасност за живота и здравето на хората, както и за подстанцията. Според кмета на общината Костадин Коев, цитиран от Радио Пловдив, няма опасност водите на река Малка Мътница да залеят подстанцията и ситуацията е спокойна.

„Информирали сме вчера областния управител, областният управител ще се обърне към „Напоителни системи“ и речното корито на река Малка Мътница, понеже е извън урбанизираната територия на Велинград, ще бъде прочистено“, каза Коев пред БНР.

По-рано кметът заяви, че микросъоръжението не е общинска собственост.

Нивото на язовир Малка Мътница край Велинград е под контрол и няма опасност от преливане, потвърди и заместник-областния управител на Пазарджик Йордан Кожухаров.

Днес започва възстановяването на дигите и почистване на речното корито на река Мътница.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам