BG | EN

Частен съдебен изпълнител на съд за присвояване на пари и укриване на данъци

снимка: pixaby.com

Частният съдебен изпълнител Асен Тонев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен по три обвинения – за длъжностно присвояване на 321 109 лева, което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, и за две престъпления за избягване на данъчни задължения в особено големи размери – 66 630 лева, извършени като продължавани престъпления.  Делото е било на специален надзор в Апелативната прокуратура  (АП) във Варна поради своя характер и тежестта на престъпленията, съобщиха от Прокуратурата.

48-годишният Асен Тонев е встъпил в длъжност частен съдебен изпълнител (ЧСИ) на 3 април 2006 г.  Още в началото на дейността си умишлено създавал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, които му били поверени да ги пази и управлява, допълват от АП.

Действията на Томов не останали незабелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители.  С решение на дисциплинарната комисия на камарата Тонев първоначално е бил наказан с порицание, последвали две глоби по 1000 лева.  Когато и това не постигнало дисциплиниращ ефект върху дейността на Асен Тонев, през август 2013 г. той бил глобен с 10 хил. лв., а само четири месеца по-късно, с решение на дисциплинарната комисия, му е наложено наказание „Предупреждение за временно лишаване от правоспособност“.  В момента Тонев е отстранен за срок от една година да упражнява дейността на частен съдебен изпълнител.

Подсъдимият открил специална сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки.  В тях постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите си.  Тези средства по закон той не е можел да използва за нищо друго, освен за плащанията на вземания на кредиторите.  След отстраняването на Асен Тонев от длъжност, определена от председателя на Шуменския окръжен съд комисия предала архива на частния съдебен изпълнител на друг ЧСИ в Шумен.  Тогава в служебната каса на отстранения била намерена наличност едва от 485,77 лева.  Започнали да постъпват сигнали за  липсващи парични средства.  Приелият нов частен съдебен изпълнител установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела.

Извършената проверка установила, че по 18 изпълнителни дела подсъдимият частен съдебен изпълнител Асен Тонев е успял да изтегли от специалните сметки на каса или да преведе в свои лични сметки сумата от 321 109 лева.  Приложената по делото справка от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, като има дни, в които Асен Тонев е теглил от специалната сметка по 9 пъти в един и същ ден с основание „стопански разходи“ или без да се уточнява за какво ще похарчи средствата за удовлетворяване вземанията на кредиторите.

Престъпната му дейност не се ограничила само с длъжностните присвоявания в особено големи размери, което представлява и особено тежък случай.  Въпреки реализираните значителни парични доходи от дейността си като частен съдебен изпълнител, той не е декларирал част от тях и така е укрил данъчни задължения, които също са в особено големи размери в периода от финансовата 2010 г. до 2014 г.

Асен Тонев е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно е написал като основание за връщането им, че средствата са били неправомерно усвоени от него.  От това наказателно производство Окръжната прокуратура в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни дела на производство при подсъдимия частен съдия изпълнител, които ще бъдат проверявани.

По делото, което съдържа 91 тома, ще бъдат разпитани 61 лица като свидетели и 5 вещи лица.  Предстои насрочване на процеса срещу Асен Тонев в Окръжния съд в Шумен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините