BG | EN

Частен инвеститор подписа договор за 10 години безвъзмездно ползване на Летище Русе

В момента летището край Русе обслужва само малки частни самолети
Снимка: Община Русе

Дружеството “Еърпорт Русе” подписа в понеделник договор с Община Русе за безвъзмездно ползване на местното летище през следващите 10 години. Това съобщиха от местната администрация. Според договора чрез сделката се цели възстановяване на гражданските полети от и до летището, но зад нея вероятно стоят и бизнес интереси, свързани със самолетни полети за борба с градушките.

Инвеститорът “Еърпорт Русе”, зад който стоят бизнесмените Антони Търницов и Христо Крушарски, се ангажира в рамките на две години да вложи около 2.6 млн. лева за текущи ремонти и сертифициране на летището. В противен случай общината може да прекрати договора без предизвестие и без да дължи обезщетение. 

По този повод кметът на Русе Пенчо Милков казва, че “летището не се дава безвъзмездно, както някои политици се опитват да убедят хората. Инвестициите, които се правят дори и в момента, са значителни и не може да става дума за „безплатно“.

По думи на Милков от днес (27 февруари. – бел.а.) започват дейностите по изграждането на ограда и осветление на пистата, както и ремонтът на ВиК и електроинсталацията в сградата на терминала. След това летището трябва да бъде сертифицирано.

Бързане, зад което прозират частни бизнес интереси

Процедурата по предоставяне на летището от общината на “Еърпорт Русе” се случи за броени дни. Разследване на “За истината” установи, че бързането е умишлено, тъй като сградата на пътническия терминал е на път да бъде обявена за паметник на културата. Община Русе не иска това и бламира процедурата на последната й фаза с обяснението, че възнамерява да възстанови функцията на сградата като летище. Така администрацията действа в ущърб на интереса на гражданите и запазването на културното наследство на България. 

Още при представянето на “Еърпорт Русе” като кандидат-инвеститор през януари т.г. Христо Крушарски заяви, че на първо място намерението му е да ремонтира летището, за да разположи там своите самолети за борба с градушките. Така те щели да обслужват голяма територия в Румъния, а с печалбата да се възроди гражданската авиация от и до Русе. 

“Първата тема е

до месец май да се изградят ограда и осветление на пистата,

за да може да правим нашите полети. От там нататък започва по-сложната дейност”, каза Крушарски тогава пред русенските медии и в присъствието на кмета на общината.

Подписването на договора за безвъзмездно отдаване на русенското летище Първият в дясто – кметът на Русе Пенчо Милков, в средата в ляво Антони Търницов

Междувременно депутатът в 48-то Народно Събрание Рена Стефанова (Продължаваме промяната) внесе жалба срещу решението летището да бъде дадено на “Еърпорт Русе” за безвъзмездно ползване. Според нея то е “непрозрачно, не по правилата и не в интерес на русенци”. 

“От опита си като адвокат знам, че

когато някой много бърза и притиска

да се вземат решения в определена посока, това едва ли е в наша полза”, каза Стефанова. В мотивите на жалбата й се посочва, че Законът за гражданското въздухоплаване не допуска предоставянето на летище, без значение дали то е държавна или общинска собственост, по друг начин освен чрез концесия. Нещо повече – според Рена Стефанова общинският съвет е нарушил правилника си, гласувайки предложението без то да е било разгледано от всички ресорни комисии.

Това е поредният опит на Община Русе да възроди местното летище, след като няколко предишни завършиха с неуспех. И днес въпросът, който остава без отговор, е дали обещаните вътрешни полети от и до Летище Русе биха били рентабилни. Ако не, действително намеренията на “Еърпорт Русе” ще се окажат единствено и само в полза на частен бизнес интерес. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Пише за Factcheck.bg, Euronews Buglaria, За истината и други. Професионалният му път започва от националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Вълнува се от темите политика, права на човека и социално неравенство. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд.

Още от автора

“Тежка миризма на сажди” – въглищният прах на Шрьодингер*, който се стеле над Русе

Вече 20 години в Русе работи т.нар. “Брикетна фабрика”, позната сред гражданите и просто като “Брикетна”. Тя предизвиква недоволство сред живеещите в района, които се оплакват от замърсяване с въглищен прах. Собствениците на фабриката отричат да има проблем.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Собственикът на брикетната фабрика в Русе съди екоактивист за клевета във „Фейсбук“

Собственикът на дружеството "Терми и Ко", което притежава русенската брикетна фабрика Любомир Стоянов, и съпругата му съдят русенския екоактивист Светлозар Станчев заради негови твърдения, че с дейността си предприятието замърсява въздуха. 

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.