BG | EN

Частен инвеститор подписа договор за 10 години безвъзмездно ползване на Летище Русе

В момента летището край Русе обслужва само малки частни самолети
Снимка: Община Русе

Дружеството “Еърпорт Русе” подписа в понеделник договор с Община Русе за безвъзмездно ползване на местното летище през следващите 10 години. Това съобщиха от местната администрация. Според договора чрез сделката се цели възстановяване на гражданските полети от и до летището, но зад нея вероятно стоят и бизнес интереси, свързани със самолетни полети за борба с градушките.

Инвеститорът “Еърпорт Русе”, зад който стоят бизнесмените Антони Търницов и Христо Крушарски, се ангажира в рамките на две години да вложи около 2.6 млн. лева за текущи ремонти и сертифициране на летището. В противен случай общината може да прекрати договора без предизвестие и без да дължи обезщетение. 

По този повод кметът на Русе Пенчо Милков казва, че “летището не се дава безвъзмездно, както някои политици се опитват да убедят хората. Инвестициите, които се правят дори и в момента, са значителни и не може да става дума за „безплатно“.

По думи на Милков от днес (27 февруари. – бел.а.) започват дейностите по изграждането на ограда и осветление на пистата, както и ремонтът на ВиК и електроинсталацията в сградата на терминала. След това летището трябва да бъде сертифицирано.

Бързане, зад което прозират частни бизнес интереси

Процедурата по предоставяне на летището от общината на “Еърпорт Русе” се случи за броени дни. Разследване на “За истината” установи, че бързането е умишлено, тъй като сградата на пътническия терминал е на път да бъде обявена за паметник на културата. Община Русе не иска това и бламира процедурата на последната й фаза с обяснението, че възнамерява да възстанови функцията на сградата като летище. Така администрацията действа в ущърб на интереса на гражданите и запазването на културното наследство на България. 

Още при представянето на “Еърпорт Русе” като кандидат-инвеститор през януари т.г. Христо Крушарски заяви, че на първо място намерението му е да ремонтира летището, за да разположи там своите самолети за борба с градушките. Така те щели да обслужват голяма територия в Румъния, а с печалбата да се възроди гражданската авиация от и до Русе. 

“Първата тема е

до месец май да се изградят ограда и осветление на пистата,

за да може да правим нашите полети. От там нататък започва по-сложната дейност”, каза Крушарски тогава пред русенските медии и в присъствието на кмета на общината.

Подписването на договора за безвъзмездно отдаване на русенското летище Първият в дясто – кметът на Русе Пенчо Милков, в средата в ляво Антони Търницов

Междувременно депутатът в 48-то Народно Събрание Рена Стефанова (Продължаваме промяната) внесе жалба срещу решението летището да бъде дадено на “Еърпорт Русе” за безвъзмездно ползване. Според нея то е “непрозрачно, не по правилата и не в интерес на русенци”. 

“От опита си като адвокат знам, че

когато някой много бърза и притиска

да се вземат решения в определена посока, това едва ли е в наша полза”, каза Стефанова. В мотивите на жалбата й се посочва, че Законът за гражданското въздухоплаване не допуска предоставянето на летище, без значение дали то е държавна или общинска собственост, по друг начин освен чрез концесия. Нещо повече – според Рена Стефанова общинският съвет е нарушил правилника си, гласувайки предложението без то да е било разгледано от всички ресорни комисии.

Това е поредният опит на Община Русе да възроди местното летище, след като няколко предишни завършиха с неуспех. И днес въпросът, който остава без отговор, е дали обещаните вътрешни полети от и до Летище Русе биха били рентабилни. Ако не, действително намеренията на “Еърпорт Русе” ще се окажат единствено и само в полза на частен бизнес интерес. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана.

След двугодишна сага сградата на летището в Русе вече е паметник на културата

Приемната сграда на летището в Русе вече е със статут на паметник на културата от национално значение. Със заповед от 8 април вече бившия заместник-министър на културата Чавдар Георгиев официализира решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) от първите дни на 2024 г.

След смъртта на 11-годишния Венци спортен комплекс “Дунав” в Русе вече има защита от мълнии

Русенският спортен комплекс “Дунав” вече разполага с работеща мълниезащита. Това се случи близо осем месеца, след като точно там 11-годишно момче беше ударено от мълния и почина малко по-късно в болница.

Още за новините

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.

Граждански организации с остра реакция към европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Въпреки продължаващите критики на ЕС по отношение на върховенството на правото и ефективната борба с корупцията в Република България, тези две сфери продължават да са също толкова проблемни, колкото преди десет или двадесет години.