BG | EN

Цяла седмица протестна блокада в Белащица

Протестите на белащенци срещу работата на кариерите продължават вече четири години. Снимката е от протеста през февруари т.г..
Снимка: Фейсбук/ За Белащица – открито

От днес до 23 май, включително жителите на Белащица ще протестират с блокада на пътя в Родопската яка заради кариерите в района и няма да допускат преминаването на камиони.

Протестиращите настояват да се прекрати всякаква дейност по добив, преработка и извозване на инертни материали от територията на 2-те кариери, чиито концесионни договори вече изтекоха, както и за включване на двата близки водоизточника във водопреносната мрежа на селото и за създаване на санитарна зона около третия водоизточник в района на кариерите.

Недоволството на жителите на Белащица беше предизвикано от факта, че независимо от липсата на договор камиони с инертни материали на концесионерите продължават да преминават с обяснението, че се извозва вече добит материал. Протестиращите обаче не вярват на думите им.

По информация на Радио Пловдив представител на фирмата е уверил, че не се добиват нови инертни материали, а заради протестите вече една от фирмите, с които имат договор, не е получила уговорения материал и ще трябва да й платят неустойка.

Все още се чака отговор на писмото на пловдивската община Родопи от 21 април т.г., изпратено до Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите. От тях се очаква становище по въпроса на какво правно основание доскорошният концесионер „Европейски пътища“ АД продължава да извозва материал, предвид че компетентните институции прекратиха дейността им.

Протестите срещу кариерите в Белащица продължават вече няколко години. В началото на 2022 г. жителите на Белащица бяха решили да засадят люлякова градина на мястото на кариерите, тъй като срокът на концесията изтече, но се оказа, че районът все още не е освободен от канцесионерите, както и че те все още се опитват да удължат концесията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините