BG | EN

ЦИК обяви окончателните резултати от изборите за български представители в Европарламента

Резултати от избори за членове на Европейски парламент (26 май 2019), Графика: ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателното разпределение на мандатите за българските евродепутати. Според информацията на ЦИК, ГЕРБ изпраща в Европейския парламент шестима представители, БСП – петима, ДПС – трима, ВМРО – двама, а Демократична България – един.

Размествания заради преференциите има в две от листите на петте партии, преминали близо 6 %-та бариера.

В листата на БСП – петият Сергей Станишев става втори, а в листата на ВМРО – четвъртият – Андрей Слабаков, се премества на втора позиция.

В листата на „Демократична България“ вторият Стефан Тафров  има над 11 процента преференциален вот, но първият – Радан Кънев, е с близо 30 процента преференции. Малко не е достигнало на седмата в листата на ГЕРБ – Лиляна Павлова, да се придвижи напред в класирането.

На проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България избирателната активност, според окончателните данни, е била 32,64 процента. Данните на ЦИК показват, че ГЕРБ получава 31,07%, БСП – 24,26%,  ДПС – 16,55%, ВМРО 7,36% и „Демократична България“ – 6,06%.

С квадратчето „Не подкрепям никого“ са гласували малко над 61 хиляди избиратели (малко над 3% ), а недействителните бюлетини са малко над 80 хиляди.

Не е избран независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България.

Разпределение на мандати, Графика: ЦИК
Разпределение на мандати, Графика: ЦИК

ЦИК ще обяви окончателно имената на 17-те български представители в Европарламента утре, тъй като днес е срокът, в който избран за евродепутат може да се откаже.

Намерение да се откажат от местата си в Европарламента предварително обявиха първите двама от листата на ДПС – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. На тяхно място влизат следващите от листата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините