BG | EN

Централата за биогаз в село Труд изпускала във въздуха амоняк, сероводород и въглероден оксид

Снимка: podtepeto.com (архив)

Централа за производство на електроенергия, чрез използване на биомаса, която се намира на територията на пловдивското село Труд, емитира силно токсични вещества, пише регионалното издание „Под тепето“, като се позовава на информация, изнесена по време на съдебно заседание в Административен съд – Пловдив.

Вчера следобед в съдебната палата на ул.“Иван Вазов“ се е провело заседание по жалбата на Община Марица срещу решение на РИОСВ –Пловдив. В становището на Екоинспекцията се казва, че не е необходимо извършване на оценка на въздействието върху околната среда за планирано разширяване на централата, пише „Под тепето“.

Инсталацията за биогаз в село Труд изпуска във въздуха амоняк, сероводород и въглероден оксид, е от друга страна информацията от експертиза по делото, цитирана в залата, допълва изданието.

Делото е обявено за решаване, като решението трябва да се обяви в 30-дневен срок, е съобщил за „Под тепето“, Йордан Иванов – председател на ДСБ-Пловдив и член на националното ръководство на партията, който също е присъствал на заседанието.

Изданието припомня, че  зам.-председателят на Демократи за силна България Радан Кънев е поел защитата на Сдружението с нестопанска цел „Бъдеще за село Труд“, което бе конституирано като страна по делото след решение на Висшия административен съд.

Жителите на пловдивското село Труд излизаха многократно на протести с искане за чист въздух. От Сдружение „Бъдеще за село Труд“ са предприели редица действия, включително сезиране на Европейския парламент.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините