BG | EN

Цената на шуменската пречиствателна станция скочила с 40 % още преди да е започната

илюстративна снимка: питейна вода
Снимката е илюстративна. Снимка: pixaby.com

Все още не ясно кога реално ще започне грандиозният проект на ВиК – Шумен за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и довеждащ водопровод от язовир Тича. Проектът обаче, който миналото лято се оценяваше прогнозно на около 95 млн. лв. (според тогавашния регионален министър), сега вече е набъбнал до 134 млн. лв. за всички обекти, като в сумата са включени и разходите по управление. Това съобщи регионалното издание „Радиан“ като се позовава на управителя на ВиК – Шумен инж. Красимир Марков.

Дискусията по проекта се е провела по време на заседанието на Асоциацията по ВиК, където кметовете от района поискаха намаление на цената на водата. На журналистически въпроси защо сумата по проекта е нараснала толкова чувствително, инж. Марков, обаче, не дал отговор.

От думите му е станало известно, че обявлението за обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждането на пречиствателната станция е било публикувано на 18 януари. След тази дата тече 45-дневен срок за кандидатстване, а оттам нататък започват останалите срокове, включително и за обжалване на процедурата. Обявената поръчка е за 21,6 милиона лева без ДДС.

За довеждащия водопровод дати не са били посочени. Инж. Марков обяснил, че водопроводът ще бъде на инженеринг, като на база на идейния проект ще се подготвя и работният проект, но без да уточни кога. По предварителни разценки, довеждащият водопровод ще бъде за около 55 млн. лв., пояснява „Радиан“.

Общият проект на стойност 134 милиона лева включва и два обекта в Шумен и Нови пазар, а за финансирането ВиК – Шумен кандидатства по ОП „Околна среда“. Като бенефициент дружеството ще трябва да осигури съфинансиране в размер на около 16-17 милиона лева, заявил инж. Марков, цитиран от изданието. Попитан откъде ще се намерят такива средства, при положение, че ВиК е на загуба и е почти декапитализирано, управителят обяснил, че се водят преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за банков кредит.

И ако всичко приключи добре, в крайна сметка пречиствателната станция и новият водопровод отново ще доведат до поскъпване на водата в Шумен, тъй като подобни инвестиции не могат да бъдат изплатени със сегашната цена от 3,40 лв. за кубик, пише в заключение изданието.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините