BG | EN

Цветанов стана още по-силен. Как е възможно

Цветан Цветанов
Снимка: „За истината“

ГЕРБ е напът да сътвори доста голям управленски абсурд. Цветанов уж си отива заради етичен проблем, но всъщност триумфира. И дори се издига. Коментар от Даниел Смилов за „Дойче веле„:

ГЕРБ е на път да сътвори голям управленски абсурд. Цветанов уж си отива заради етичен проблем, но не само запазва влиянието си в партията като неин (заместник) лидер, а и триумфално шества из ефира. Освен това очевидно ще запази и ролята си в групата на ГЕРБ в парламента – чрез г-жа Дариткова, която има профила на негова проекция без достатъчно самостоятелна политическа тежест.

Като цяло поведението на „втория човек“ след Борисов следва вече отъпкана пътека – дадена е оставка, но не е призната вина. Защо се дава оставката – официално това остава неясно (макар всички да знаят защо). Подалите оставка гордо се разхождат из студиата и обясняват действията си, все едно са извършили някакво геройство. Оттук и коментарите, че от всичко, случило се дотук, ГЕРБ ще излезе с „позитив“ – хората ще харесат ритуалните „жертви“ на политици „без вина“.
Подобно отношение разчита на обществен инфантилизъм – очакването, че мнозинството ще се плъзне по повърхността на нещата и бързо ще забрави. От ГЕРБ може и да са прави да разчитат на такъв инфантилизъм, но не прави чест да се опитват да печелят с подобна стратегия.

Когато проблемът е „само“ етичен

Какво всъщност означава „етичен проблем“? Много се спекулира, че в „Апартаментгейт“ нарушение на закона няма – има „само“ етичен проблем. Което едва ли не решава въпроса – щом е само етичен, значи всъщност няма проблем.

Когато някой на държавна позиция купува апартаменти, стоки или услуги на ексклузивни, преференциално ниски цени, възникват съмнения, че става дума или за скрит подкуп от страна на фирмата продавач, или за изнудване от страна на политика купувач. Участниците в „Апартаментгейт“ така и не изясниха кое от двете е вярно в случая, нито пък дадоха смислено обяснение за някаква трета възможност. Когато половината висш актив на една партия има подобен „етичен проблем“, може би е редно тя да бъде по-самокритична и да не бърза да реабилитира, оневинява и героизира подалите оставка.

За съжаление обаче от ГЕРБ опитват да направят точно това. Веднага след завръщането си от САЩ Цветан Цветанов даде триумфална пресконференция, на която припомни постиженията си и благодари на всички – от Борисов и съпругата си до Корнелия Нинова. Невнимателният зрител би могъл да остане с впечатлението, че вместо с оставка заради „етичен проблем“ Цветанов се връща с „Оскар“ за цялостна дейност.

На следващата сутрин пък беше водещ на една друга пресконференция, с която ГЕРБ се опита да придобие наследството на СДС с нотариална заверка от Европейската народна партия. Цената на сделката отново е ниска, но пък и придобитото не е кой знае какво, така че „етичен проблем“ като с апартаментите няма. Но тази пресконференция засили впечатлението, че Цветанов не само не си е отишъл, а дори е станал още по-силен. Доказал е, че не може да бъде махнат и затова всички вече са убедени колко е незаменим в ГЕРБ. Вицекралят е мъртъв, да живее вицекралят!

Героизирането на Цветанов върви заедно с героизацията на Борисов – лидерът на ГЕРБ се разделя с дясната си ръка, но за да не стане политически инвалид, всъщност си я запазва. Ръката хем е отсечена, хем си остава толкова функционална, колкото си беше. И етично, и удобно.
И тази теза трудно може да мине, без да бъде раздухан споменатият обществен инфантилизъм. През последната седмица вентилаторът беше пуснат на макс, за да бълва небивалици като следните:

– ГЕРБ е жертва на заговор, внимателно подготвен и безмилостно изпълнен с цел да нанесе големи щети. От кого – не е ясно, но в никакъв случай не може да се допусне, че „етичният проблем“ е разкрит от неправителствена организация и журналисти, които (за разлика от много други, обслужващи силните на деня) си вършат добре работата. Американците, Костов, „Демократична България“ и дори БСП се споменават сред „конспираторите“. А журналистите е трябвало да задържат информацията за след изборите, за да няма „конспирация“. Някои надминаха всички, като казаха, че има заговор, но времето било зле подбрано – трябвало е да пуснат информацията десет дни преди изборите, за да лишат ГЕРБ от възможността да реагира. Конспирация значи има, но с калпави конспиратори;

– Cosi fan tutte – така правят всички и далеч не само жените като в операта на Моцарт. (С тази разлика, че не всички са на държавна или политическа длъжност);

– Само ГЕРБ се разделя с хората си. Тази небивалица е отчасти вярна – другите партии са също уязвими откъм подобни афери, но само ГЕРБ разви формулата „в оставка, но невинен“. Иначе и БСП се раздели с Георги Гергов заради „ЦУМ-гейт“, без реално да се разделя с него. И той може да се възползва от патента на ГЕРБ за „невиновната оставка“.

Триумфът на Цветанов

Раздухването на обществения инфантилизъм възпрепятства извличането на поуки от подобни скандали. А една такава поука е, че като имаш „етичен проблем“, е редно да отстъпиш назад – да демонстрираш, че поне си разбрал в какво се състои проблемът. За тази цел обаче отстъпването трябва да е реално, а не само фиктивно.

Цветан Цветанов започна кариерата си като „формален лидер“ на ГЕРБ (докато истинският лидер беше Борисов). С настоящия скандал Цветанов по ирония на съдбата доказа, че си е съвсем истински лидер в ГЕРБ, макар и формално да подаде някаква оставка. Издигна се до неформален истински лидер, почти наравно с формалния настоящ лидер Борисов. Дай Боже всекиму подобни етични проблеми.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Даниел Смилов
Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Той е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и преподавател по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Кл. Охридски”. Даниел Смилов има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.

Още от автора

Помпат страхове, за да не види българинът истината

Служебният министър на финансите вчера почти обяви финансовия крах на България. Всичко това има една- единствена цел – да накара хората да си мислят, че корупцията не е толкова важна, когато може държавата да се "счупи".

При Борисов инфлация не е имало? Математика за 3 клас.

Понеже няма как да защити опетненото си от корупция име, ГЕРБ мина в контраатака и извади глуповатото твърдение, че при Борисов не е имало инфлация. Проблемът е, че то влиза в челен сблъсък с математиката за трети клас

Красива, богата, привлекателна: България е на крачка от това

България има всички шансове да се превърне от Пепеляшката на Европа в красива, богата и привлекателна европейска държава. Какво я спъва? Ето кои са фундаментите, без които просперитетът...

Още анализи

Няма недосегаеми, но и няма кой да събори незаконното*

Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата!“ С този статус тогавашният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов разпространи информацията, че кеят край т. нар. летни сараи на Доган е незаконен и ще бъде разрушен. Това се случва през юли, 2022 г., а до ден днешен никой нищо не е съборил.

Помпат страхове, за да не види българинът истината

Служебният министър на финансите вчера почти обяви финансовия крах на България. Всичко това има една- единствена цел – да накара хората да си мислят, че корупцията не е толкова важна, когато може държавата да се "счупи".

Стефан Кръстев: SLAPP делата са добре премислена стратегия за сплашване

Как през т.нар. SLAPP дела се упражнява натиск върху журналисти в България от страна на политици и бизнесмени, които искат да заглушат журналистически разследвания, както и случая "Медиапул",