BG | EN

Цацаров и Маринов предлагат 5 г. затвор за фашизъм, антисемитизъм, оскверняване на флага

Сотир Цацаров - Главен прокурор
Сотир Цацаров.
Снимка: prb.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов предлагат наказанието за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология да бъде увеличено от 3 на 5 години лишаване от свобода. В писмо до парламентарно представените партии те предлагат още за опетняване на герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, присъдата да е 5, а не 2 години. Това се разбира от съобщение на прокуратурата до медиите от днес.

Освен Сотир Цацаров и Младен Маринов предложението е подписано и от председателя на Организацията на евреите в България „ШАЛОМ“ доц. д-р Александър Оскар и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и национален координатор за борба с антисемитизма. 

В писмото, на народните представители се предлага да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да внесат и подкрепят в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който да предвиди завишаване на размера на предвиденото наказание лишаване от свобода за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй и за опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз.

Като мотив за предложението са посочени няколко скорошни прояви на разпространение на фашистка идеология. Припомня се случая в Бургас от тази година, когато в града бяха разлепени цветни стикери с лика на Адолф Хитлер, със свастика и с емблема на футболен клуб, както и от Кюстендил, където полицията е реагирала на сигнал на кмета нa града за разлепени печатни афиши с лика на генерал oт Вермахта, в пълна униформа с нацистки знаци. С афишите се е рекламирало събитие в Народно читалище „Зора“ пoд надслов „Фердинанд Шьорнер – покорителят на линията „Метаксас“. 

Според вносителите на писмото тези случаи „са изолирани, с невисока степен на обществена опасност и така не винаги са във фокуса на общественото внимание. B същото време обаче те са индикатор за опасна тенденция, която бавно, нo сигурно ще прокарва своя път“. Предложените наказания са коментирани като адекватен размер за такива престъпления тъй като, пишат вносителите, сегашните са недостатъчни „за реализиране на целите както на индивидуалната, така и за генералната превенция“.

Цялото писмо, може да прочетете тук

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините