Христо Иванов отново в „Росенец“, а Община Бургас проверява законно ли живее Доган в „сарая“ си

За втори път в рамките на един месец съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов успя да стигне до плажа до „сарая“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“.
Снимка: Скрийншот от видеото, публикувано в профила на Христо Иванов

Активисти на „Демократична България“ днес направиха изненадваща проверка на затворения с огради достъп до плажната ивица край т.нар. „сарай“ на Ахмед Доган. Поводът беше информация, че незаконната ограда, която препятстваше движението по общинския път, отново е издигната и преминаването по него е невъзможно. Днес обаче оградата се оказа преместена и съпредседателят на партията Христо Иванов заедно с активиста на „Да, България“ Иво Мирчев и бургаския общински съветник Димитър Найденов стигнаха безпрепятствено до плажа в близост до т.нар. „летни сараи“ на Доган.

„Тук ще видите една политическа лъжа“, каза Иванов, докато вървеше по път към плажа „Росенец“. „Тук бургаската община твърдеше, че няма път, че той „забива“ в частен имот, че той не осигурява достъп до брега и това беше използвано като мотив този път да бъде харизан на Доган. Сега ние с краката си ще минем по лъжата на бургаския кмет, по пътя, който го няма и аз искам да попитам той в качеството си на кмет на Бургас и на зам.-председател на ГЕРБ каква политическа отговорност ще поеме“, заяви Иванов във видео от посещението, което и този път предаваше директно в социалните мрежи.

Според Общината в Бургас пътят не съществува и на 28 април т.г. бургаският кмет Димитър Николов предложи, а доминираният от ГЕРБ общински съвет в Бургас гласува да го деактува от общинска в частна собственост. Това породи, обаче, обществено недеволство, а Христо Иванов, заедно с още двама души, опита да достигне с лодка до брега, което се оказа невъзможно, тъй като тримата бяха отблъснати от гардове на НСО, пазещи почетния председател на ДПС.

Под натиска на общественото недоволство на 28 юли достъп до плажа беше първоначално осигурен, а решението на Общинския съвет в Бургас за актуването на улицата към плажа до „сараите“ като частна беше оттеглено.

При днешната акция на Иванов стана ясно, че оградата е частично премахната. Върху нея има табела „Строителен обект“, без да е ясно кой е този обект и чия собственост е той.

След посещението на Христо Иванов днес Община Бургас разпространи официално съобщение, в което отново заявяви, че общинската улица никога не е водила до морския бряг, а до частен терен. След решението на Общински съвет в града, на 29 юли комисия от

Община Бургас извършила проверка на място

и констатирала, че строителната ограда не е поставена съгласно одобрения План за безопасност и здраве, както и, че липсва информационна табела. Освен това на строителната площадка не се извършвали тежки строително-монтажни работи, а поставената ограда препятствала преминаването през общинския път. Установен бил и бетониран път през съседен имот- публична държавна собственост, за който от Община Бургас не са издавани строителни книжа.

След констатациите от Общината разпоредили

строителната ограда незабавно да бъде премахната

и да се осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица. На собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в 7 дневен срок да бъдат представени в Община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота, за да се установи правомерно ли са обитавани.

Така изглеждаха пътят към плажа и оградата на него днес

Според информацията на Общината, режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата в Община Бургас не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградите.

Собственикът е уведомен, че ако не представи изисканите документи в посочения срок, Община Бургас ще предприеме действия по

забрана ползването на сградите в имота

и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път, посочват още от бургаската администрация.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам