Христо Иванов: Вече има кой да представлява хората, които ценят свободата

Христо Иванов по време на учредяването на местна структура на „Да, България“ в Димитровград
Снимка: Иван Атанасов/“Сакар нюз“

„В България се полагат много усилия да се обяснява, че политиката е мръсна работа и че всички занимаващи се с нея са маскари, това е ключова предпоставка страната да се управлява наистина от маскари.“ Това каза Христо Иванов, председател на партия „Да България“ в Димитровград. Той бе там за учредяване на местната структура на партията.

„Когато няма нормални и свестни и хора с характер, в политическия процес остават само маскарите и получаваме това, което виждаме в момента в България,“ каза каза още Иванов.

Според него след изборите за европейски парламент и местни органи на властта коалицията „Демократична България“, в която участва „Да, България“ се наложи като политически бранд. „Хората спокойно гледат на нея като ясния субект в център – дясно, за който могат да гласуват без притеснения“, каза Христо Иванов.

Той цитира две проучвания на социологическите агенции „Алфа Рисърч“ и на „Маркет Линкс“, които потвърждават, че „Демократична България“ има всички шансове да бъде представена в следващия парламент с резултат между 5% и 9%.

„Изследванията показват и една широка периферия от поддръжници, от около 15%, които гледат на нас с надежда, обясни лидерът на „Да, България“. Това са хора, които искат много повече от страната си, от това което виждат в момента, но все още не сме ги убедили, че имаме потенциала да заслужим тяхното доверие.“

Според Иванов до началото на т.г. разделението между гласоподавателите е било ясно изразено – привържениците на „здравата ръка“ са избирали ГЕРБ и Бойко Борисов, носталгиците по времето на комунизма – БСП, онези, които се вълнуват от патриотични послания – за патриотите, а поддръжниците на чистата корупция – за ДПС.

„Но демократите, които искат повече свобода, повече Европа, повече правила, повече лична инициатива, вече знаят кой ги представлява и това е много важна предпоставка, каза Христо Иванов. Ще ви обясняват, че това не е важно, че хората се интересуват само от хладилника, но аз съм готов да споря, че в България има достатъчно хора, за които свободата е важна“. Това е основната ни задача като политическа формация, защото няма кой друг да се грижи за тази ценност“.

Иванов прогнозира, че „публичните боричкания“ между Румен Радев и Бойко Борисов най вероятно означават, че страната вече в президентска кампания за изборите през 2021 г., които ще съвпаднат и с парламентарните.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам