Хотели за децата на кмета – кой ще връща еврофинансиране в с. Минерални бани

Кметът на с. Минерални бани Мюмюн Искендер
Снимка: Община Минерални бани

Дъщерята и синът на кмета на с. Минерални бани, край Хасково, ще трябва да връщат над 780 хил. лв. заради нарушения при използването на европейската субсидия за изграждане, реновация и преустройства на къщи за гости. Това става ясно от предварителния списък на бенефициентите по проекти с европейско финансиране, които се намират в производство по налагане на санкции в размер на 100% от отпуснатите средства.

В документа е записано, че дружеството на дъщерята на кмета Мюмюн Искендер ЕТ „Назмие Мюмюн Искендер“е усвоила над 390 хил. лв. Тя е изградила семеен хотел за селски туризъм – „Роксана“.

Друг едноличен търговец – дружество, на сина на кмета – ЕТ „Али Мюмюн Али“ е построил със същата сума семеен хотел за селски туризъм „Олимпия“.

С парите за два хотела обаче всъщност е построена само една сграда, която се нарича семеен хотел „Олимпия – Роксана“.

През юни хотелът, който работи от близо 4 години бяха проверени от служители на Държавен фонд „Земеделие“. Тя беше разпоредена със заповед на Министерството на земеделието, храните и горите.

Пред медиите 26-годишния Али Мюмюн Али обясни, че финансовата помощ за изграждане на семейния хотел е 780 хил. лв., или 60% от цялата инвестиция. Останалите 40% били негови лични средства, осигурени от кредит.

Пред регионалното издание „Haskovo Live“ кметът Мюмюн Искендер каза, че дал заем на децата си, а парите му били от получените субсидии за отглеждане на тютюн.

Синът Али Али тогава обясни: „Нашите документи са изрядни и не се плашим от проверки, винаги са добре дошли“.

“Всичко е законно”, каза и бащата, защото няколко данъчни проверки показали, че парите му са чисти. Освен това законът не спирал семействата на кметове да кандидатстват по европейски проекти.

В курортното селище има още два нередовни обекта, които са използвали неправилно европейската субсидия. Единият е на компанията ,,Минерал вилидж“ – за близо 380 хил. лв., а другият – на ЕТ „Перси – Персинг Чилингирова“, за Център за селски туризъм на стойност над 385 хил. лв.

Както в този, така и в другите случаи обаче от Министерството на земеделието не дават информация за извършените нарушения при усвояването на еврофинансирането.

В същата община къща за гости и стаи за отдих в с. Брястово има компанията „Добри 73 – Добри Добрев“, чиято стойност е около 207.5 хил. лв. Те също са в списъка с нарушителите.

Той продължава и с други нередовни бенефициенти. Едноличното дружество „Агродиа“, което е извършило ремонта на съществуваща къща и я е превърнала в семеен хотел в село Царева поляна е взела почти 146 хил. лв. еврофинансиране.

За изграждане на семеен хотел в землището на село Кралево, ЕТ „Хефес – Айлин Байрам“ е похарчил по документи 376 хил. лв. Сега те трябва да бъдат възстановни в пълния им размер.

Фолк певецът Милко Калайджиев, който бе кандидат за кмет на Свиленград е изградил в с. Мезек къща за гости за алтернативен селски туризъм на стойност над 304 хил. лв.

Друг едноличен търговец, ЕТ „Ривър хаус – Софка Стоянова“ е похарчил повече от 391 хил. лв. за къща за гости в Свиленград, но също трябва да ги върне.

Нередовно е и дружество „Интервал – Инвест“ ООД. То е усвоило 268 хил. лв. за „Интегриран туризъм за спорт, развлечение и информационни дейности“ в къща за гости. Тя се намира в с. Сакарци, Тополовградско.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам