BG | EN

Хора с увреждания протестираха във Варна

„Апелираме за помощ. Имаме нужда от нея. Ние сме част от българския народ. Парламентът приключва днес и никой няма да ни обърне внимание“, казаха хората на протеста в София. Снимка: скрийншот от видео от протеста в София

Хора с увреждания се събраха на протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция във Варна заради решенията на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Хората са недоволни, че има изкуствено занижаване на проценти в решението на хора, които имат повече от едно съпътстващо заболяване, предаде БТА като цитира Александър Атанасов от протестиращите.  

По думите му, хората настояват държавата да регламентира и да има по-голям контрол над комисиите, защото „явно няма и те правят каквото си искат“. За пример Атанасов посочи, че хора с трайна инвалидност, при която няма как да им се подобри състоянието, през три години са викани в комисиите и им се понижават процентите.  

Теодора Димитрова разказва, че е с онкологично заболяване и захарен диабет тип 2, но процентът в решението ѝ е свален от 100 на 75 процента без никакво основание. „Водят ме „неинсулинов диабет“, при положение, че съм с два инсулина и си бия 118 единици на ден, с влошено общо състояние и от втори стадий на онкологичното заболяване съм в трети“, заявява тя. По думите ѝ нейното решение е издадено само за една година и, ако тя обжалва, ще трябва да стои без доходи. 

Нищо не е променено след последния протест, споделят хората.

В началото на януари хора с увреждания протестираха в София с искане за незабавно приемане на новата формула за освидетелстване и получаване на ТЕЛК. Потърпевшите от тези промени настояват да се въведат промени в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ).

Сред исканията на хората бяха още ритмично подаване на медикаменти в търговската мрежа, актуализиране на “Позитивния списък“ – като се възстановят определени лекарства, които са в употреба и разрешени в ЕС в България не са, съгласуване на терапии за лечение с лекуващите специалисти независимо от становището на “Експертния съвет“ а/ Плазмофереза б/ имуноглобулинови – при системен лупус и редки болести в/ нови молекули наложени в страните членки на ЕС за онко-болните.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините