BG | EN

Холандец и белгиец ще отговарят пред съда във Варна за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на наркотици

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Окръжната прокуратура във Варна е внесла във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 51-годишния холандец Р. Писени и съучастникът му в схемата на контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетични наркотици от Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз  – 56-годишният белгиец К. Миделдорп.

Количеството на контрабандата е 16 тона и 222 кг на стойност 225 640 000 лева, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Досъдебното производство започнало на 10 февруари 2017 г. по сигнал на служител на Митница Варна. По метода на анализ на риска е извършена проверка на контейнер на пристанище Варна-запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с кораб до Варна и крайна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен анализ се оказало, че 5 хил. литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е директен прекурсор за производство на синтетичния наркотик MDMA. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждали таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Случаят със засечения контейнер с прекурсор на варненското пристанище е бил изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура е потърсила съдействие чрез молби за правна помощ в Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдение на установените в хода на разследването лица. Проведена била и координационна среща с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания, където е било договорено контейнерът да бъде „пропуснат“ с цел осъществяване на контролирана доставка. Със съдействието на ВКП били уведомени правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка към Европейския съюз.

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 г., след като постъпила информация, че на 30 май на порт Варна-запад се очаква 20-футов контейнер от Шанхай, който превозва по документи 10 457 кг стеаринова киселина. Контейнерът бил с получател в Кралство Нидерландия, а организатори на канала от Китай през България за кралството – същите лица. За организацията на контрабандния канал бил отговорен холандецът Р. Писени, а намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Холандия било поверено на живеещия в Бургас белгиец К. Миделдорп, който осъществявал логистичната подкрепа на територията на България.

Доставката на контейнера със стеаринова киселина било под контрол на българските служби до разтоварването му в софийски склад. При последвалия оглед се установило, че 350 кашона от общо 485 се различавали по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг алфа-фенилацетоацетамид. Веществото представлява препрекурсор за производство на амфетамин АРАА.

Действията на двамата организатори на канала, днес подсъдими, се наблюдават от българските и партньорските служби, допълват още от прокуратурата. Получена била и информация, че Писени подготвя за транспорт контейнер с 1 тон и 300 кг кокаин от Колумбия през Перу до порт Варна-запад. Действително на пристанище Варна-запад акостирал кораб, на борда на който се намирал контейнер от Перу. Съдържанието му било декларирано като течен кози тор и проверката показала, че отговаря на истинското му съдържание. Това било тест на канала за контрабанда на кокаин и за създаване на добра митническа история.

На 16 март 2018 г. на пристанище Варна-запад пристигнал нов контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4 тона и 400 кг от прекурсора АРААN /алфа-фенилацетоацетонитрил/. И този прекурсор се влага в директното производство за амфетамини.

На 7 юни 2018 г. Р. Писени пристигнал в България за среща с Миделдорп и български гражданин. Трябвало да бъде обсъдено изпращането на последната доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Срещата е документирана от българските власти и лицата са били задържани.

Още същия ден Р. Писени и К. Миделдорп са били привлечени към наказателна отговорност за това, че в периода от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 год. в условията на продължавано престъпление чрез използване на документи с невярно съдържание са пренесли пред границата на Република България без знанието и разрешението на митническите власти над 16 тона прекурсори и материали за производство на наркотици след сговор помежду си. Според държавното обвинение, контрабандата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

От прокуратурата допълват още, че двамата подсъдими се запознали чрез техни общи познати от криминалния контингент. Писени контролирал нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици, като суровините за производството набавял чрез директни производители от страни в Азия. Успял да изгради и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето искал да доставя големи количества кокаин. Търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, тъй наречената тапа, да пристигат контейнери със забранените вещества от трети страни. Давал си ясно сметка, че трябва да бъде преодоляна външна граница на ЕС.

Мидедорп вече се бил установил да живее в България, като използвал контакта си с българка, с която се запознал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за международен трафик на 1 тон кокаин. Българката била осъдена за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите двамата заживели в Бургас, регистрирали и фирма.

Писени и Мидердорп общували помежду си изключително предпазливо и с висока степен на конспиративност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след получаване на съобщението то автоматично се изтривало.

И двамата подсъдими са осъждани в държави от Европейския съюз, поясняват от прокуратурата. Миделдорп участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор за внос на 1 тон кокаин през пристанището в Антверпен. И Писени бил част от европейския криминален контингент още от 1989 г. Осъждан е бли многократно – на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума, както и на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.

Предстои делото срещу 51-годишния Р. Писени и 56-годишния К. Миделдорп да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Те са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от 7 юни тази година. Приведени са във варненския затвор, където ще чакат насрочването на делото във Варненския окръжен съд.

Контрабандата в особено големи размери, когато случаят е особено тежък като този, според прокуратурата, се наказва по българския наказателен закон с лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 хил. до 300 хил. лева.

Според информация на митницата, цитирана от държавното обвинение, от прекурсорите и материалите за производство на синтетична дрога на контрабандния канал могат да се произведат наркотични вещества за над 6 млрд. долара.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините