BG | EN

„Хитлер“, „Сталин“ и „Путин“ са дефилирали на габровския карнавал срещу повече от 100 хил. лв.

Скъпият „концептуален сценарий“ на общинската администрация в Габрово изведе по улиците на града мрачни фигури от миналото и настоящето.

„Хитлер“ поздравява с нацистки жест на парада за Деня на хумора в Габрово                     Снимка: gabrovonews.bg 

Близо 244 хил. лв. е похарчила Община Габрово за майските празници на града през 2017 година.

Най-много пари са отишли за карнавала, концертите и шоу програмите на откритата сцена. Карнавалът е струвал на данъкоплатците 78 906 лв., а концертите, светлинното шоу, зарята и 3D-мапинга на 20 и 21 май – 125 хил. лв. За реклама са похарчени 23 хил. лв., от които половината за медийно отразяване – почти 12 хил. лв. Те са изплатени за услугите, извършени от БГ Радио. Около 17 хил. лв. са разходите за Международното биенале на хумора и сатирата и срещата-наддумване в дома на хумора „Благолаж“.

Проверка на „За истината“, извършена по Закона за достъп до обществена информация показва че сценарият за карнавалното шествие е струвал повече от 11 хил. лв. или над десет от парите похарчени за събитието. Срещу тази сума, освен традиционната котка без опашка по улиците на Габрово изненадващо премиха „Хитлер“, „Сталин“ и „Муамар Кадафи“, „руския президент Владимир Путин“ и дори „реплика“ на бившия кубински комунистически диктатор Фидел Кастро. В светлия исторически спектър на карнавала бяха „Маргарет Тачър“, „Мелания Тръмп“, „Кейт Мидълтън“,“Барак Обама“ и „Ангела Меркел“. Сред всички тях кметът на Габрово Таня Христова се появи като… Мария Антоанета.

Тази странна компания трябваше да е илюстрация на тазгодишното фестивално мото „Да изкукуригаме от смях“.

Концептуалната разработка

Смущаващата естетика на фестивала предизвика още в началото на лятото дебат в Общинския съвет на града. На въпроса кой е авторът на странния сценарий Христова отговори пред съветниците, че от 2014 г. насам той е „продукт на Община Габрово, който концептуално се разработва, координира и реализира с помощта на Иван Минчев – габровец, с магистърска степен по културно-просветна дейност от Минския институт по култура“? Парите вероятно са преведени на г-н Минчев в качеството му на физическо лице, тъй като част от сумата – 519 лв., е за осигурителни вноски, които не биха били начислени, ако е платено срещу издадена от фирма фактура.

„официално побратимяване между Гестапо и МВР Габрово“

Разходката по габровските улици на „Хитлер“, „Сталин“, „Путин“ и останалите предизвикало недоумението на публиката и стана причина на сайта на общината постфактум да се появи и „анализ“ на карнавалния сценарий.

Според него „бившият либийски лидер пристигнал от Триполи лично, за да предаде на Общината всички активи на Либийската национална петролна компания и да сложи край на петролната зависимост на Габрово от Севлиево“. „Хитлер“ се озовал в Габрово като участник в церемонията по официално побратимяване между Гестапо и МВР Габрово, което трябвало да осигури „чиста и безопасна градска среда“, а „Сталин“ дошъл, „за да връчи нотариално заверените документи за прехвърляне на Новосибирска област към административните граници на община Габрово“.

По-нататък в текста, публикуван на сайта на Община Габрово се казваше, че „бащата на кубинската революция Фидел Кастро е станал патрон на първата в Габрово мега фабрика за производство на кубински пури, хавански ром и кабаретни актриси, с които Габрово е бил известен през Възраждането“. А „Мария Антоанета“ напуснала френския двор, „за да обяви Габрово за световна културна и кулинарна столица и донесла декрет за пълна забрана на производството на бял хляб и официалната му замяна с безглутенови пасти“. Колкото до „Владимир Путин“ той открил в Габрово „първия в света денонощен интерактивен музей на водката, с вход свободен и задължителна консумация“.

Снимка: gabrovonews.bg

Рекламата ни е скъпа

Точно 23 хил. лв. са изплатените хонорари на 10 художници, които са изработили карнавалните макети – на голяма котка, чиято опашка традиционно реже габровският кмет при откриването на карнавала, макет на магаре с надпис „Воля“, от което излиза маркуч с надпис „Бензин на промоция“, на вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, на президента Румен Радев, чието тяло се подава от боен изтребител.

Извън парите, платени за изработка на макетите, около 11.5 хил. лв. са похарчени за материалите, от които са направени те, за декор на платформите, които ги возят и за платове, с които са облечени камионите, теглещи платформите.

За дизайн и изработка на 25 вида карнавални костюми от бюджета на Габрово са похарчени близо 7 хил. лв. С тези пари са ушити около 280 костюма, два от тях са за кмета на Габрово Таня Христова в образа на Мария Антоанета и главният специалист PR в общината в ролята на Кейт Мидълтън, пишат от Община Габрово в отговор на заявление за достъп до информация. Не уточняват обаче колко струват костюмите на Мария Антоанета и Кейт Мидълтън, въпреки, че изрично бях поискала тази разбивка.

Кметът на Габрово Таня Христова в костюм на Мария Антоанета и в компанията на „Владимир Путин“
Снимка: gabrovonews.bg

В информацията липсва и отговор на въпроса с чии пари са изработени костюмите на останалите общински служители – зам.-кметът Николай Меразчиев в образа на Сталин, зам-кметът Нела Рачевиц – като Маргарет Тачър, юристът Тодор Попов – като Владимир Путин, PR служителката Десислава Сутева – като Индира Ганди и т.н.

За маските, костюмите и грима на въплътените в споменатите до тук роли, местната администрация в габрово е платила повече от 16 хил. лв., показват данните в справката получена от „За истината“ по Закона за достъп до обществена информация.

В таз сума влиза и професионалния грим на шестима общински служители, влезли в сложни роли.
За медийното отразяване на фестивала Община Габрово е платила почти 12 хил. лв. Още около 11.3 хил. лв. са стрували четири рекламни билборда, 200 афиша, 3000 флайера, 200 тениски, грамоти и покани. Останалите пари от бюджета на карнавала са платени за вестник, брандиране на сцена, фото и видеозаснемане и изработка на рекламен клип. Друго перо е покрило озвучаването, хонорарите на водещите, транспорта и декорите. То е на обща стойност около 12.5 хил. лв.

Скрити разходи

Извън сумите, споменати по-горе, за организирането и провеждането на карнавала на Габрово са похарчени още 51.6 хил. лв., пишат в отговор на заявлението за достъп до информация до общинската администрация. От там обаче отказаха да уточнят колко точно са стрували костюмът на „Мария Антоанета“, и този на „Кейт Мидълтън“ – и двата ушити специално за кмета на Габрово и главният специалист „Връзки с обществеността”, въпреки, че тази информация бе изрично поискана.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините